Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Dialoogbijeenkomst ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’ voor medewerkers VWS

Redactioneel - 06-06-2016

Bijeenkomst Vrijheid en veiligheid bij dementieAfgelopen donderdag 2 juni ging een groep van 25 medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) - waaronder staatssecretaris Van Rijn - met elkaar in gesprek over de dilemma’s rond vrijheid en veiligheid bij dementie. De bijeenkomst vond plaats op het ministerie en werd geleid door Frans Hoogeveen, specialist dementiezorg.

Dilemma’s en nieuwe inzichten

logo Vrijheid en veiligheid bij dementieDe dialoogbijeenkomsten ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’ zijn geïnitieerd door Alzheimer Nederland, IDé - Innovatiekring Dementie en LOC Zeggenschap in Zorg.  Het doel is om mensen die te maken hebben met de zorg voor mensen met dementie, met elkaar in gesprek te brengen over de dilemma's rond vrijheid en veiligheid. Hiermee dragen de bijeenkomsten bij aan het actieprogramma Onvrijwillige zorg van VWS.

Geraakt

De medewerkers van VWS werden zichtbaar geraakt door de filmpjes die tijdens de bijeenkomst werden getoond. Volgens een van de deelnemers kwamen de dilemma’s én de mensen om wie het gaat dichtbij: “Ik zag ineens de man achter de ziekte. Er zit wel dementie omheen, maar er zit nog steeds diezelfde persoon achter. En deze man wil zijn leven leiden zoals hij dat wil.”

Al 50 bijeenkomsten

Sinds begin 2016 kunnen zorginstellingen, Alzheimer Cafés, cliëntenraden en wijkteams het gesprek over vrijheid en veiligheid bij dementie zelf organiseren. Inmiddels zijn er al ruim 50 bijeenkomsten geboekt, door het hele land heen.

Zelf organiseren via www.vrijheidenveiligheid.nl

Komende twee jaar kunnen dialoogbijeenkomsten online worden georganiseerd via www.vrijheidenveiligheid.nl. De bijeenkomsten bieden ruim anderhalf uur inspiratie, informatie en gesprek rond de dilemma's in de zorg voor mensen met dementie. Via filmpjes worden praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen geschetst.

Gespreksleider

Deelnemers - bijvoorbeeld mensen met dementie, naasten, verzorgenden, behandelaars, vrijwilligers, beleidsmakers en andere betrokkenen - gaan met elkaar in gesprek, onder begeleiding van een speciaal hiervoor opgeleide gespreksleider. Vooraf stemt de gespreksleider de inhoud van de bijeenkomst af op de doelgroep. Als financiële bijdrage wordt een vergoeding voor de gespreksleider van € 150,- excl. reiskosten en 21% BTW gevraagd.

Geïnteresseerd?

Wit u een bijeenkomst organiseren of bijwonen, of wilt u meer informatie? Ga naar de special website www.vrijheidenveiligheid.nl.

Hier vindt u ook de contactgegevens http://vrijheidenveiligheid.nl/contact

Logos Vrijheid en veiligheid bij dementie

Toon alle gerelateerde artikelen