Vrijheidsbeperking van naasten? 'Blijven knokken!'
Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 14-12-2009
Wat te doen als vrijheidsbeperkende maatregelen tegen je zin in bij je naaste worden toegepast? Bertie van Dijk-Kersten moest toezien hoe haar man meerdere keren per dag werd vastgelegd in de Zweedse Band, ondanks de bezwaren die zij meerdere malen aantekende bij de zorgmedewerkers.
Erbarmelijke omstandigheden
Bertie merkte aan haar man dat de Zweedse band hem geen goed deed. Vaak kwam ze zijn kamer binnen; hij lag dan met de band bijna onder zijn kin, meer uit bed, dan er in. Een gevaarlijke situatie op zich. Daarnaast werd Joop steeds lustelozer, kon hij ook steeds minder goed lopen, viel hij af en snapte ook gewoon niet waarom hij vastgebonden lag.
Geen reden voor vastbinden
Toen Bertie bij toeval op een dag in gesprek raakte met de verpleeghuisarts bleek deze helemaal niet op de hoogte te zijn van haar bezwaren. Bovendien werkte deze arts, daar waar mogelijk, aan het afschaffen van vrijheidsbeperkende middelen. Na bespreking in het MDO (Multidisciplinair Overleg) is vervolgens besloten dat de band niet meer gebruikt zal worden. Dit is ook aanleiding geweest om de situatie van andere bewoners opnieuw te beoordelen. De man van Bertie is niet de enige die een stuk bewegingsvrijheid heeft teruggekregen. Joop ligt nu vrij in bed en komt er uit zichzelf niet uit. Mocht dat toch gebeuren dan waarschuwt een bewegingssensor iemand van de verzorging om even een kijkje te nemen. Ook is er een rolstoel geregeld, Bertie zegt: ‘na bijna een jaar kan ik hem weer meenemen naar het restaurant, waar hij dan geniet van een advocaatje. Het is of mijn man opleeft, hij geeft af en toe weer direct antwoord en hij vindt het heerlijk dat hij in het restaurant kan zitten.’
Tips voor mensen in dezelfde situatie
Belangrijk om te weten:
- Voor vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het vastbinden met Zweedse Banden, verpleegdekens en andere fixatiemiddelen, is toestemming nodig van de betrokkene of diens vertegenwoordiger
- Voor elke aparte vorm van vastbinden (dus: in de stoel of op bed, met een band of met andere materialen) is apart toestemming nodig.
Tips van Bertie:
- Ga niet alleen in gesprek met de zorgmedewerkers op de afdeling, maar zoek contact met de arts of met de locatiemanager.
- Neem als je in gesprek gaat iemand mee die emotioneel minder betrokken is en die jou kan helpen om jouw (jullie) belangen te behartigen.
Van de redactie:
Op 7 februari 2010 is Joop van Dijk, toch nog plotseling, overleden.