Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Vrijheid en veiligheid bij dementie: hoe het goede te kiezen?

Redactioneel - 03-02-2020

MannenogenVaak wordt het tegenover elkaar gezet: als je iemand vrijheid geeft, staat veiligheid op het spel en andersom. “Maar dit lijkt een versimpeling van de werkelijkheid te zijn”, schreef  de redactie van zorgethiek.nu. “Wie zegt dat ‘binnenhouden’ veiliger is en geen schade veroorzaakt? Wie zegt dat ‘buitenlopen’ vrijheid is en geen dwangmatigheid of verloren zijn?” Wat het ’goede’ is, dat gaat altijd over de betekenis voor deze specifieke persoon in diens specifieke context, en dat vraagt een open zoekproces, concludeert de redactie. Lees hier het artikel.

Dialoog

Dialoogbijeenkomsten

Wilt u in uw organisatie een open gesprek over betekenis, dilemma’s en oplossingsmogelijkheden rond vrijheid en veiligheid bij dementie? Wij organiseren graag met u een of meer dialoogbijeenkomsten, voor naasten, zorgverleners, behandelaars of beleidmakers. Onze gespreksleiders kennen de state of the art, en zorgen voor een open gedachtewisseling.

Lees over deze bijeenkomsten ook dit artikel in Denkbeeld.

Scholing

Wilt u behandelaren en verpleegkundigen scholen in Zorg voor vrijheid en veiligheid in het kader van de Wet zorg en dwang? Of een train-de-trainersprogramma? Wij maken graag met u een programma op maat. Lees meer: https://www.innovatiekringdementie.nl/scholing-en-advies.

Toon alle gerelateerde artikelen