Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Jenneke van Veen: Waarborgzegel Fixatievrij biedt zorginstellingen hulp bij snelle kwaliteitslag

door Jenneke van Veen - Redactioneel - 17-06-2014

Jenneke van Veen; voorzitter van IDé sinds 2011. Goede kwaliteit van zorg is haar missie. Destijds als hoofdinspecteur IGZ en tegenwoordig in besturen en adviescolleges in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Ze kwam naar IDé om bij te dragen aan het bevorderen van goede zorg voor mensen met dementie. Bij de lancering van IDé’s nieuwe website legt ze uit wat IDé voor de instellingen kan doen:

Jenneke van Veen, voorzitter van IDé

Vorige week was het nog volop in het nieuws. Er is nog een wereld te winnen als het gaat om goede verpleegzorg. Iedereen die in de zorg werkt zet zich ervoor in, hoe moeilijk dat soms ook is. Maar, met een paar eenvoudige stappen kunnen moderne inzichten snel in praktijk worden gebracht. Stappen die het leven van mensen met dementie er meteen een stuk beter op maken. IDé helpt zorginstellingen daarbij.

Op deze website staan legio praktijkvoorbeelden die het navolgen waard zijn. Voor de verdieping zijn er de nieuwste wetenschappelijke inzichten te vinden. Maar om zorginstellingen concreet te  helpen bij verbetering van de zorg is er het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling:  een kompas en beloning voor zorginstellingen die bewegingsvrijheid hoog in het vaandel dragen. De afgelopen periode hebben 58 instellingen hard gewerkt om het waarborgzegel te verdienen. Het Zegel wordt met trots getoond. Zo kan iedereen zien dat ze kwaliteit leveren aan hun bewoners. Kwaliteit met een visie. Een visie waarin de kwaliteit van leven voorop staat.

Moderne dementiezorg

Mensen met dementie helpen fit te blijven, zo veel mogelijk het leven te leiden dat bij hun past, betekenis voor anderen te houden, midden in de samenleving. Dit is wat we tegenwoordig allemaal willen en dat is waar het Waarborgzegel over gaat. Het geeft instellingen de handvatten om de beste kwaliteit van zorg te realiseren. Zorg waar iedereen blij van wordt omdat het goed te doen is.

Open leerklimaat

Incidenten krijgen veel media-aandacht. In de ouderenzorg leeft vaak het gevoel dat er geen fouten gemaakt mogen worden. En zo kan er een beheers-, of een angstcultuur ontstaan. Daar wordt de zorg niet beter van. Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling geeft zorginstellingen de handvatten om een haalbare en duurzame visie neer te zetten waarin iedereen mag leren; vanuit het geruste gevoel dat je niet meteen alles goed hoeft te doen.

Uitwisseling

Vaak wordt het wiel onnodig opnieuw uitgevonden. Terwijl instellingen zoveel van elkaar kunnen leren. Dat kan door in gesprek te gaan met elkaar en in elkaars keuken te kijken. Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling initieert en stimuleert  deze uitwisseling  Daarvoor worden peeraudtis georganiseerd.

Meer weten?

Ik vertel graag meer over wat het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling voor u kan betekenen. Voor beleidmakers in zorginstellingen komt er een informatiebijeenkomst. Stuur ons een mail en u ontvangt een uitnodiging!  

En bent u op zoek naar verhelderende en inspirerende artikelen? Ik hoop dat onze nieuwe website u hierbij nog beter van dienst kan zijn!

Jenneke van Veen

 

Toon alle gerelateerde artikelen