Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Fijne herinneringen ophalen helpt

Redactioneel - 09-02-2016

Samen herinneringen ophalen‘Dierbare herinneringen’ is door de Vilans erkenningscommissie ouderenzorg erkend als geschikte manier om depressieve gevoelens bij ouderen te verminderen. De commissie beoordeelde deze methode als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’, dat wil zeggen: theoretisch goed onderbouwd met lichte aanwijzingen dat het werkt.

De methode richt zich op ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Zij zijn vaker depressief dan andere mensen in ons land, en er bestaan  nog nauwelijks manieren om dit tegen te gaan. ‘Dierbare herinneringen’ vult dit hiaat.

De methode bestaat uit 5 gestructureerde gesprekken waarin specifieke positieve herinneringen worden opgehaald. Levendige herinneringen aan een positieve gebeurtenis die op een bepaalde dag heeft plaatsgevonden.

Geschoolde vrijwilligers kunnen deze gesprekken voeren onder supervisie van een psycholoog.

Cursus en draaiboek

Iedereen kan de cursusmap bestellen (€ 18) en er is ook een e-learning programma (met map € 67). De ontwikkelaars hebben ook een draaiboek gemaakt voor verzorgings- en verpleeghuizen die met deze methode willen gaan werken. Alles is te bestellen bij De Schrijverij.

Over Dierbare herinneringen

Het programma Dierbare herinneringen is ontwikkeld door onderzoekers van Universiteit Twente in samenwerking met zorgcentrum de Posten en Zorggroep Sint Maarten. De fondsen Sluyterman van Loo en RCOAK subsidieerden de ontwikkeling vanuit het project VITOK (Vitaliteit Ontmoet Kwetsbaarheid).

Volgens de erkenningscommissie gaat het om een theoretisch heel goed onderbouwde interventie die overzichtelijk is gepresenteerd. Het ouderen met depressieve klachten zelf iets in handen geven om op een andere manier terug te kijken op hun leven, voegt iets toe aan de gebruikelijke zorg.

Onderzoek

De methode ‘Dierbare herinneringen’ is gebaseerd op onderzoek dat laat zien dat het ophalen van positieve herinneringen bijdraagt aan het verminderen van depressieklachten. Daarnaast maakt de methode gebruik van nieuwe inzichten uit de cognitieve psychologie over de werking van het autobiografisch geheugen.

Lees meer over de methode

Toon alle gerelateerde artikelen