Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Vlaamse actieweek tegen slaapmedicatie en voor bewegen

Redactioneel - 21-04-2016

Vlaamse Week van de ValpreventieVlaanderen vraagt aandacht voor de negatieve invloed van slaapmedicatie op het valrisico van ouderen en het belang van dagelijks bewegen. Van 18 tot 24 april is er een actieweek.

Onder het motto 'Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker' en een reeks activiteiten willen de initiatiefnemers valpreventie bespreekbaar maken en ouderen, hun familie en gezondheidswerkers aanzetten tot actie.

Bewegen

De actieweek beveelt ouderen aan om regelmatig te wandelen, lichte huishoudelijke taken te doen of te spelen met de kleinkinderen. "Dagelijks 30 minuten extra bewegen, zoals zwemmen, fietsen of dansen, verbetert de conditie, de spierkracht, de gezondheid en vooral ook de slaap. Bovendien daalt het valrisico", luidt het.

Een derde tot de helft slikt slaapmedicatie

Vlamingen slikken massaal slaapmedicatie en dit vaak gedurende jaren. Minstens één derde van de senioren neemt een slaappil. In de woonzorgcentra loopt dit op tot de helft. "Het positieve effect van slaapmedicatie verdwijnt snel en er ontstaan problemen zoals concentratieverlies, geheugenproblemen en vermoeidheid overdag. Hierdoor is men minder fysiek actief en neemt de spierkracht, de mobiliteit en het evenwicht af. Allemaal factoren die het risico op een val bij ouderen doen toenemen", aldus het persbericht.

De week van de valpreventie is een jaarlijks initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met de Logo's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.

 Bron: Nefarma

Toon alle gerelateerde artikelen