Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Richtlijn voor gezond bewegen bij dementie

Redactioneel - 20-06-2019

Buiten bewegen in de regenLichamelijke beweging is belangrijk voor een fitte geest en een gezond lichaam. Voor iedereen. Bij toenemende kwetsbaarheid helpt het om de geest wakker te houden, depressies te bestrijden, veilig te kunnen blijven bewegen en zelfstandigheid te behouden. Maar hoeveel moet je dan bewegen, en hoe? 

Beweegrichtlijn

De Gezondheidsraad heeft in 2017 aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) advies uitgebracht over nieuwe beweegrichtlijnen, op basis van de nieuwste onderzoeksresultaten. Voor mensen vanaf 18 jaar geldt nu de volgende beweegrichtlijn:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Matig intensief bewegen betekent dat de ademhaling wat sneller gaat, de hartslag licht verhoogt en je misschien wat gaat zweten. Ouderen kunnen dit bewegen het best spreiden over de week, dan is het beter te doen en is er het meeste effect.

Kwetsbare ouderen en mensen met dementie 

Onderzoekers proberen uit te vinden welke beweegprogramma’s het beste werken voor kwetsbare ouderen en mensen met dementie, maar dat is best lastig. Uit alle onderzoeken tezamen komen wel de volgende conclusies voor mensen met cognitieve problemen: 

  • Zet in op activiteiten die mensen leuk vinden. Virtueel een route fietsen houden mensen langer vol dan alleen fietsen zonder beeld.
  • Beweeg liever vaker (4x keer per week of meer) en korter, dan minder vaak en langer (meer dan 30 minuten) per keer.
  • Combineer telkens verschillende vormen van bewegen: duurtraining voor conditie, oefeningen voor de been- en armspieren en balans.

Beweeg jij zelf voldoende?

Meer lezen

Bron: Allesoversport.nl

Toon alle gerelateerde artikelen