Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Ook met dementie fietstochten maken dankzij Stukkie fietsen

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 05-10-2009

De ‘fietskrachten’ van stichting Stukkie fietsen maken het mogelijk om ondanks beperkingen zoals een (verstandelijke) handicap toch buiten te komen en een lekker stuk te fietsen. De belangrijkste hulpmiddelen? De duofiets, een beetje mankracht en flink wat enthousiasme!

Nergens aan denken, gewoon genieten!
Inwoners van IJsselstein en omgeving kunnen sinds dit jaar gebruik maken van de diensten van Stukkie fietsen. Een vrijwilliger komt naar de mensen toe en neemt ze mee op een mooie tocht van 1,5 of 3 uur door de omgeving van IJsselstein. De duofiets, waarop je naast elkaar zit en samen trapt, maakt het goed mogelijk om gezellig te kletsen en uitgebreid van de omgeving de genieten. Op elke route die gereden wordt zoeken de fietskrachten een vast punt uit waarop even gestopt wordt voor een kopje koffie uit de thermoskan.

De fietskracht kent de route, bestuurt de fiets en zorgt voor de koffie. De ‘klant’ hoeft dus alleen maar te genieten van de frisse lucht, de goede invloed van het daglicht en van wat er onderweg te zien valt. Want zelfs het meetrappen op de fiets is optioneel. Dit maakt een stukkie fietsen voor heel veel mensen toegankelijk die zelf om wat voor reden dan ook niet meer zelfstandig kunnen fietsen.

Een klein stukje van de droom gerealiseerd
Het initiatief voor de stichting komt bij Peter en Linda van Ooijen – van der Linden vandaan. Samen droomden zij altijd van de realisatie van een project voor kleinschalig wonen, op een boerderij en met een hoog voorzieningenniveau. De ‘grote zak met geld’ om dat mogelijk te maken is echter nog niet voor handen. Via een omweg kwamen Peter en Linda op het idee om dan toch in ieder geval te proberen een klein stukje van de droom te realiseren. De duofiets vormde hierin het belangrijkste instrument en driekwart jaar na de opstart van het project zijn er al 12 vaste fietsers per week. “Het is geweldig dat je zelf iets bedenkt en dat het dan lukt!” zegt Linda over het succes van de stichting.

Dankzij het Roest Crollius fonds en enkele andere sponsoren (waaronder het Stimuleringsfonds van de Rabobank Lopikerwaard) konden Peter en Linda een (elektrische!) duofiets aanschaffen voor de stichting. Tevens hebben zij nog een duofiets in bruikleen van een woonzorgcentrum elders. De electrische duofiets staat gestald bij Ewoud-Gasthuis, waarvoor zij ook ritten verzorgen

Win-win situatie
Peter en Linda combineren het vrijwilligerswerk voor de stichting met een vaste baan en kunnen dus maar een beperkt aantal tochtjes per week maken. Gelukkig hebben zij al vrij snel enthousiaste vrijwilligers aan Stukkie fietsen weten te binden, die ook één of meer dagdelen per week met ‘klanten’ gaan fietsen. Omdat de fietskrachten het zelf zo leuk vinden en tegelijkertijd aan een heel goed doel bijdragen spreekt Linda van een win-win situatie. En dat is het zeker.

Peter en Linda hopen dat de duofiets meer onder de aandacht komt en dat ook op andere plekken in Nederland mensen de handen ineen slaan om fietsen en alle bijkomende voordelen mogelijk te maken voor een bredere groep mensen. In IJsselstein kan in ieder geval van een groot succes gesproken worden!

Aanmelding en verdere informatie
Een korte rit (1 tot 1,5 uur) kost €5,- en een lange rit €10,- U-Pas houders krijgen 50% korting! Het belangrijkste doel van de opbrengsten hieruit is het onderhoud van de fietsen.

Bij aanmelding komt één van de vrijwilligers altijd bij u langs voor een kennismaking en om samen de mogelijkheden te bespreken.

Voor meer informatie: www.stichtingstukkiefietsen.nl, of 06-13401095.

Toon alle gerelateerde artikelen