Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bewegen vermindert depressie bij ouderen met Alzheimer

Bewerkt voor IDé door: Stella Braam - Redactioneel - 22-07-2008

Depressie komt veel voor onder mensen met Alzheimer in verpleeghuizen. Goed nieuws: deze depressie is goed te behandelen door regelmatige lichaamsbeweging, en ook door sociaal contact. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Aanpak

Aan het onderzoek namen 45 verpleeghuisbewoners deel. Allen hadden de ziekte van Alzheimer in matige of ernstige vorm en waren depressief. Door middel van loting werden zij ingedeeld in drie verschillende groepen:
1. Een trainingsgroep (lopen, met daarnaast krachttraining, evenwichts- en flexibiliteitsoefeningen).
2. Een wandelgroep.
3. Een conversatiegroep.
Elk type behandeling werd vijf dagen per week gedurende een half uur aangeboden.

Resultaten & conclusies

In alle drie de groepen bleek na afloop van de behandeling minder depressie voor te komen. De trainingsgroep bleek het meest effectief, en de conversatiegroep het minst.
Het onderzoek toont het belang aan van regelmatige lichaamsbeweging in verpleeghuizen en laat zien dat oefening van het gehele lichaam effectiever is dan wandelen alléén.

Details over het onderzoek

Duur
Het onderzoek duurde zestien weken.
Meten stemming
Aan het begin en het einde van de onderzoeksperiode namen de onderzoekers verscheidene vragenlijsten af om de stemming van de bewoners te peilen.
Onderzoekers
Het Amerikaans onderzoek waarover wordt gesproken is van Williams & Tappen, 2007, 2008.

Bron

American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias, 200, Oct-Nov; 22 (5):389-97; Aging & Mental Health; 12 (1): 72-80. Beschreven door Rose-Marie Dröes in Denkbeeld, april 2008. 

Toon alle gerelateerde artikelen