Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

De kracht van muziek

Redactioneel - 16-03-2015

Omroep Gelderland zond een reportage uit over de toepassing van passieve muziektherapie bij zorggroep Atlant. Met behulp van kleine draagbare muziekspelers met koptelefoon maakt muziektherapeute Manon Bruinsma daar niet alleen mensen met dementie blij, maar ook zichzelf. De uitzending is online te zien.

Het programma Trots op Gelderland volgde Bruinsma tijdens haar werk bij de zorggroep in Beekbergen. Ze brengt daar zowel actieve als passieve muziektherapie in de praktijk bij mensen met dementie.

Het wonderlijke van muziek is dat de herinnering er aan heel diep zit. In het filmpje zegt Bruinsma: "Muziek is een van de laatste functies van het brein die kapot gaan. Het komt als een de eerste dingen als we geboren worden en is ook een van de laatste die vertrekt." 

Simpel maar effectief

Het is ontroerend om te zien hoe een wat ingedutte bewoonster duidelijk opfleurt tijdens het luisteren naar muziek en opeens contact maakt met haar omgeving. Dat effect vindt Bruinsma het leukste van al haar werk: dat je met zoiets simpels zoveel kunt bereiken.

In november vorig jaar had IDé een uitgebreid interview met Manon Bruinsma over deze therapie met muziekspelers, die afkomstig is uit Amerika. Aan het eind daarvan geeft ze ook een aantal praktische tips over hoe deze methode het beste is toe te passen.

[Update oktober 2015: De reportage van Trots op Gelderland is niet meer beschikbaar, wel kunt u Manon Bruinsma nog aan het werk zien in reportage van Tijd voor Max.]

Meer weten:

Interview met Manon Bruinsma: Muziek als oase in een woestijn van prikkels

Toon alle gerelateerde artikelen