Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Boekrecensie methodiek 'Sprekende Handen'

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 08-04-2010

Paula Irik (geestelijk verzorger) en Irene Maijer-Kruijssen (muziektherapie) combineerden taal en muziek in de unieke methodiek ‘Sprekende Handen’. In hun recent uitgebrachte boek laten Paula en Irene zien hoe je voor mensen met dementie een ontmoetingsgroep (c.q. muziekactiviteit) kunt organiseren waarin de beleving en de levensverhalen centraal staan. Het boek met bijbehorende dvd is heel praktisch; je kunt er zo mee aan de slag. Maar liefst 46 programma’s voor een thematische bijeenkomst zijn uitgeschreven.

Meegaan in de gevoelens van het moment
Muziek roept bij mensen met dementie van alles op; passie, verhalen en humor. De methodiek ‘Sprekende handen’ helpt om mee te gaan in de gevoelens van dat moment. Paula en Irene zeggen over hun samenwerking: “Zowel muziektherapie als geestelijke verzorging wil bewoners in contact brengen met hun emoties en hen ondersteunen om deze uit te drukken en een plek te geven. Muziek en spiritualiteit zijn daarbij van onschatbare waarde.”

Afstemmen op wat iemand zelf aangeeft
Ook voor andere zorgprofessionals is dit boek een aanrader; het kan iedereen helpen bij een fijnere afstemming op wat iemand met dementie zelf aangeeft en dat helpen te versterken in groepsverband. Paula en Irene hebben hun boek met veel zorg en warmte geschreven. De methodiek is een mooi voorbeeld van hoe de beste ideeën soms ‘gewoon’ op de werkvloer ontstaan!

Nieuwsgierig naar de betekenis van ‘Sprekende Handen’? Kijk in het bijgevoegde voorbeeld van de programma’s om een idee te krijgen!

Sprekende handen + DVD, Paula Irik & Irene Maijer-Kruijssen
Prijs € 36,95, ISBN 9789031380701, Bohn Stafleu van Loghum (Houten)We zingen: “Wij wonen in ons huis, wij voelen ons hier thuis.”
Meneer van het Woud wil graag een tweede couplet zingen: “En in dat huis daar woont een heer. Nou, dan weet je het wel weer.”
Gegiechel om de tafel.
Mevrouw Pauw wil graag een derde couplet toevoegen: “En in dat huis daar woont een vrouw. En dan komen de kinderen gauw.”
Opnieuw gegiechel om de tafel.

(uit: Sprekende Handen, 2010)

Toon alle gerelateerde artikelen