Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Muziek helpt onthouden bij Alzheimer

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 18-06-2010

Mensen met Alzheimer lijken informatie beter te onthouden als de informatie muzikaal overgedragen wordt. Door informatie te zingen en met muziek te begeleiden worden namelijk hersendelen geprikkeld die minder aangetast zijn door de ziekte. Dit is de uitkomst van een recent Amerikaans onderzoek.

Waarom dit onderzoek?
Het is al langer bekend dat muziek en zingen soms het geheugen kunnen prikkelen wanneer andere prikkels dit meer kunnen. Het lijkt er ook op dat bij mensen met Alzheimer het gedeelte van de hersenen dat ‘muzikale informatie’ verwerkt lang intact blijft. Met een beknopt onderzoek wilden de onderzoekers hier meer aanwijzingen voor krijgen.

Onderzoeksvraag
Kunnen mensen met Alzheimer muzikaal overgedragen informatie beter onthouden dan gesproken informatie?

Hoe werd dit onderzocht?
Er deden 13 mensen met Alzheimer mee aan het onderzoek en 14 ‘gezonde’ ouderen. Beide groepen werden uitgekozen na neurologisch onderzoek naar hun hersenfuncties.

Elke deelnemer aan het onderzoek kreeg een hoofdtelefoon op en had een computerscherm voor zich. Op het scherm verscheen steeds de tekst van een kinderliedje. Dit waren simpele kinderliedjes van 4 regels, op rijm en zonder herhaling van tekst. 20 teksten werden bovendien uitgesproken en 20 andere teksten werden gezongen en muzikaal begeleid. Daarna kregen de deelnemers dezelfde teksten nog eens voorgelegd en 40 nieuwe teksten. Zij moesten dan aangeven of zij de tekst wel of niet eerder gezien hadden.

Belangrijkste resultaten
De groep mensen met Alzheimer had duidelijk baat bij muziek en zingen. Zij herkenden in verhouding veel meer terug van de teksten die zij hadden horen zingen en spelen, dan van de teksten die zij alleen hadden horen uitspreken. De groep gezonde ouderen nam gezongen/gespeelde en gesproken informatie evengoed op en had sowieso veel meer onthouden dan de mensen met Alzheimer.

Consequenties voor de praktijk
Dit onderzoek geeft aanleiding om verder onderzoek te doen naar muzikale informatieoverdracht aan Alzheimerpatiënten. Als de verbetering van het geheugen, door het gebruik van muziek, ook bij testen op grotere schaal en onder verschillende omstandigheden dezelfde resultaten heeft kan dit veel betekenen in de zorg voor mensen met Alzheimer en hun welzijn. Kun je bijvoorbeeld iemand beter informeren over zijn/haar medicatie door de informatie in muziek te verwerken?

Let op: in dit onderzoek wordt specifiek gekeken naar de effecten van zang in combinatie met muziek en gaat dus niet over zingen alleen.

Bron
‘Music as a memory enhancer in patients with Alzheimer’s disease’
Nicholas R. Simmons-Stern, Andrew E. Budson and Brandon A. Ally
Neuropsychologia (2010, nog niet gepuliceerd, nu alleen tegen betaling op de website van het vaktijdschrift te lezen)

Toon alle gerelateerde artikelen