Bij dementie komen vrijheid en veiligheid vaak onder druk te staan. Naarmate de ziekte vordert, nemen gevaren en dilemma’s toe. Vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg.Maar wat als iemand dreigt te vallen of verdwalen? Of zich niet wil (laten) verzorgen? Of de hele nacht onrustig is? Of dag en nacht omkeert? Zijn er dan manieren om goede zorg te verlenen én iemand zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking te laten houden?
Dialoog
Kant en klare oplossingen zijn er meestal niet. Je kunt wel samen op zoek gaan: wat is het probleem precies, welke oplossingsmogelijkheden zijn er daarvoor, welke zou op dit moment de beste levenskwaliteit bieden en kan iedereen zich daarin vinden?
Artikel van Zorgethiek.nu |
Dialoogbijeenkomsten
Tegen deze achtergrond ontwikkelden Alzheimer Nederland, IDé-Innovatiekring Dementie en LOC Zeggenschap in zorg de Dialoogbijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie. Een programma van 2 uur waarin deelnemers aan de hand van filmpjes veelvoorkomende dilemma’s, nieuwe inzichten en oplossingsmogelijkheden bespreken.
De filmpjes die speciaal voor deze bijeenkomsten zijn gemaakt, vormen de opmaat voor gesprek. Hieronder een impressie.
|
Bekijk alle trailers door op de plaatjes te klikken |
De bijeenkomsten starten met een introductie van de nieuwe wet die regels stelt aan het toepassen van onvrijwillige zorg, de Wet zorg en dwang. Na deze korte introductie gaan de deelnemers met elkaar in gesprek aan de hand van de filmpjes over zorgproblemen waarbij onvrijwillige zorg vaak om de hoek komt kijken. Wat zijn dilemma’s die je tegenkomt? Oplossingsmogelijkheden? Zijn er alternatieven voor ‘onvrijwillige zorg’? Een ervaren gespreksleider begeleidt deze bijeenkomsten.
Een dialoogbijeenkomst organiseren
Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur een mail naar secretariaatafdelingen@alzheimer-nederland.nl.