Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bijzondere dementievoorstelling met muziek, zang, toneel

Redactioneel - 15-03-2019

Arjan Ederveen bij Witteman met voorstelling dementieVan 14 t/m 24 maart toert het Nederlands Kamerkoor samen met blokfluitist Erik Bosgraaf en acteur Arjan Ederveen met een bijzonder programma: Vergeten. Het programma is een reis door het hoofd van iemand met dementie. 

Spinvis zorgde voor prachtige liedteksten. Poëzie en proza kunnen grote menselijke thema’s in het alledaagse zichtbaar maken. Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.

“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip”, zegt artistiek directeur van het Nederlands Kamerkoor, Tido Visser Zie hier wat Visser over het programma vertelt in het tv-programma Podium Witteman, en een fragment uit de voorstelling. Op 23:49 inleiding Tido Visser, 32:23: fragment uit de voorstelling.

Randprogramma

Bij de uitvoeringen is ook een randprogrammering. Vooraf geeft Maartje de Lint een interactieve presentatie over de betekenis van zingen met mensen met dementie. Maartje de Lint is zangeres en trainer en heeft een speciale methode ontwikkeld om samen zingen in te zetten in de zorg voor mensen met dementie. Na het concert is er op het podium een nagesprek met haar, Tido Visser en een neuroloog of onderzoeker van Alzheimercentrum Amsterdam. 

 Zie hier waar en wanneer deze voorstelling te zien is

Toon alle gerelateerde artikelen