Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Sleutelkastje bij de voordeur onvoldoende veilig

Redactioneel - 28-03-2019

Sleutelkluis naast deurMensen die de voordeur niet zelf open kunnen doen, schaffen vaak een sleutelkastje aan. In dit kastje naast de voordeur vinden zorgverleners met een pasje of pincode de sleutel.Maar deze sleutelkastjes blijken onvoldoende veilig te zijn en er is een alternatief. 

Inbraak

Veel sleutelkastjes kunnen makkelijk worden opgebroken. Er is wel verschil: bij een SKG gecertificeerd sleutelkluisje is dat moeilijker, ze voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Maar er is ook een ander probleem: sleutelkastjes maken het dieven heel makkelijk om te zien waar kwetsbare mensen wonen. Ouderenorganisatie KBO-PCOB meldt dat er jaarlijks gemiddeld 800 keer wordt ingebroken in huizen met een sleutelkastje. Niet zelden gebeurt dat door bendes, aldus de bond. 

Elektronisch slot

De beste oplossing is géén sleutelkluisje, maar een elektronisch slot aan de binnenkant van de voordeur dat de zorgverleners met een app en een unieke code op hun smartphone kunnen openen. Aan de buitenkant van de deur is niets te zien.  Enige nadeel is de prijs: de goedkopere sleutelkluisjes heb je al voor een paar tientjes en een elektronisch slot kost een paar honderd euro. En de kosten zijn voor de thuiszorgcliënt. 

Oproep

KBO-PCOB hamert erop dat thuiszorgorganisaties, gemeenten en woningbouwcorporaties samen voor goede oplossingen gaan zorgen. 

Persoonlijk advies

Vrijwillige veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB geven senioren (gratis) informatie over veilige systemen. Deze veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen kosteloos langs. 

Bel: 030 – 3400 600 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur)

Of mail:  

 Zie hier een demonstratiefilmpje van elektronische sloten:

Toon alle gerelateerde artikelen