Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Appeltaartconcerten: laagdrempelig luisteren naar klassieke muziek van niveau

Redactioneel - 04-09-2015

Samen luisteren is leuker dan alleen. Vooral als het om heel mooie muziek gaat. De Stichting Appeltaartconcerten organiseert openbare concerten en huiskamerconcerten met klassieke muziek voor zieke en gezonde ouderen, mantelzorgers, wijkbewoners en andere liefhebbers van klassieke muziek en appeltaart.

Informeel en gratis

Appeltaart in de pauzeDe appeltaart in de pauze staat symbool voor het laagdrempelige, warme karakter van de concerten. De concerten worden uitgevoerd door gedreven, bezielde musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerkoor en de Nationale Opera. Het concept is simpel: in een intieme ruimte treden drie of vier musici op met licht klassieke stukken. 

De Appeltaartconcerten in ouderenzorginstellingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en in een wijktheater in Utrecht zijn openbaar en gratis toegankelijk. Wijkbewoners, zieke en gezonde mensen luisteren samen. 

Besloten concerten

Er zijn ook huiskamerconcerten voor ouderen met dementie, die zijn besloten. De ouderen met dementie reageren zeer uiteenlopend op de muziek, maar meestal zeer positief. Het is een intense ervaring voor zowel de luisteraars als de musici. Een hoogtepunt van de week voor veel ouderen. De concerten worden gegeven in de huiskamer van een gesloten afdeling van de zorginstelling. 

Op de website van stichting appeltaartconcerten.nl vindt u de speellijsten per regio (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht) van de openbare Appeltaartconcerten.

Bron: voordekunst.nl  

Toon alle gerelateerde artikelen