Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Muziek van toen via internet

Redactioneel - 24-07-2015

In het kader van de campagne DementieEnDan werd twee jaar geleden de website muziekvantoen.nu opgezet, waar liedjes van vroeger te vinden waren, om samen naar te luisteren. De site werkt helaas al enige tijd niet meer, maar er zijn alternatieven.

Abonnement op Radio Remember

Radio RememberIn de geest van muziekvantoen is in juni radiostation Radio Remember online van start gegaan. Dit is een initatief van twee lectoraten van de Haagse Hogeschool. Na jarenlange tests in de woonzorgomgeving is de zender nu tegen betaling door iedereen te beluisteren. Het station draait elke dag van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds muziek die gericht is op ouderen met dementie (70+). De muziekprogrammering van Radio Remember is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling en de thuissituatie. In de vroege ochtend is de muziek kalm van aard (easy listening, klassieke piano muziek) terwijl rond koffietijd de muziek wat pittiger kan. Op de zondagochtend is de programmering verder aangepast en kan er naar psalmen & gezangen en kerkelijke muziek geluisterd worden.

Samen luisteren

Twee keer per dag wordt het programma “Muziek Vitaminen” uitgezonden. Dit interactieve programma is geschikt om samen met een familielid of bewoner te beluisteren. Elk liedje wordt vooraf gegaan door een vertrouwde stem die de luisteraar vraagt naar een specifieke gebeurtenis of een herinnering aan vroeger. Elk liedje dat in de Muziek Vitaminen voorbij komt spoort aan tot interactie en dialoog, aldus de radiozender.

Kosten

Een jaarabonnement voor mantelzorgers en particulieren op Radio Remember is € 96,-. Voor zorg- en verpleeginstellingen zijn de kosten € 120,- per jaar. Voor zorginstellingen met meerdere huiskamers bestaan er aparte tarieven. Radio Remember is alleen met een inlognaam en wachtwoord te beluisteren via hun website, ook met behulp van een tablet of smartphone.

Gratis: Muziek van toen je 16 was

Muziek van toen je 16 wasOp de website van de KRO kun je luisteren naar jukeboxmuziek uit een zelf te kiezen jaartal, vanaf 1950. De zender heet Muziek van toen ik 16 was. Na de keuze van het jaartal laat het internetradiostation eerst een jingle horen, daarna komen de verschillende nummers achter elkaar langs, maximaal zeventien per lijst. Zelf handmatig de volgorde van de nummers kiezen uit de selectie van 17 kan ook en via een klik op een button kan de selectie ververst worden. Het afspelen van een nieuwe selectie begint steeds met een jingle. Veel van de muziek is Engelstalig en het is niet mogelijk een genre te kiezen. 

Gratis: muziekherinneringen.nl

Alzheimer Nederland bij SpotifyAlzheimer Nederland heeft bij internetmuziekleverancier Spotify drie kant-en-klare afspeellijsten gemaakt: de jaren 30/40, 50/60 en 70/80. De lijsten zijn geproduceerd in het kader van de campagnes Muziekherinneringen die de afgelopen twee jaar zijn gehouden. U vindt ze op de website van muziekherinneringen.nl. De muziek van de lijsten is zonder kosten te beluisteren met een (gratis) abonnement op Spotify.

Betaald: Spotify en Apple Music

Afspeellijst bij SpotifyVia betaalde internetdiensten als Spotify en Apple Music, die beide miljoenen muzieknummers aanbieden, kun je zelf afspeellijsten samenstellen met de favoriete muziek van degene met dementie en die afspelen via een pc, tablet of smartphone. De abonnementskosten daarvan zijn vanaf 10 euro per maand, zonder advertenties. Bij beide muziekaanbieders kun je de service gratis uitproberen, bij Spotify 1 maand lang, bij Apple drie maanden. Spotify heeft ook een gratis variant met advertenties tussen de muziek.

Uitleg over hoe deze diensten werken is hier te vinden:

Toon alle gerelateerde artikelen