Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Meesterlijke documentaire over contact maken en houden

Redactioneel - 09-07-2014

Dementie kun je zien als iets verschrikkelijks, waar niet mee te leven valt. Je kunt er ook naar kijken als iets wat op het pad komt van veel mensen op leeftijd. Verzet tegen dementie maakt plaats voor acceptatie en leren omgaan met wat de ziekte brengt. Het leven zo goed mogelijk maken. In 2008 berichtten we al over een prachtige documentaire waarin Amerikaanse families laten zien hoe dat kan. We zetten hem opnieuw in de etalage.

'Grandpa, do you know who I am?'

De film (30 minuten) vertelt de verhalen van vijf kinderen, in de leeftijd van 6 tot 15 jaar, die opa's en oma's hebben met Alzheimer. Maria Shriver levert het commentaar en heeft waardevolle 'lessen' voor de kinderen.

Maria's eigen vader, Sargent Shriver, heeft ook Alzheimer; de vergelijking tussen zijn vroegere vitaliteit en zijn huidige toestand is pijnlijk, maar wordt verzacht door de mooie herinneringen en een onverwacht 'geschenk': de nauwere banden tussen de generaties, die anders wellicht nooit waren ontstaan.

Met de stroom mee

Deze film laat zien hoe belangrijk het is om 'mee te gaan met de stroom' en biedt een verscheidenheid aan inzichten in hoe kinderen kunnen omgaan met het geheugenverlies van hun grootouders door begrip, geduld en meeleven.

Deze film is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met dementie: als kind, als professional of als beleidsmaker. Bekijk hier de Engelstalige documentaire.  

Meer kijken

Deze film maakt deel uit van The Alzheimer's Project,  een initiatief van tv-zender HBO. Er zijn nog drie andere films in het kader van dit project gemaakt en ook die zijn gratis online te bekijken

Een dvd-box van het Alzheimer-project met de vier films is verkrijgbaar via webwinkel amazon.com.

Toon alle gerelateerde artikelen