Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Inspiratiekaarten: laagdrempelig praten over levensvragen

Redactioneel - 06-05-2015

Spreken over de diepere aspecten van het leven die ons bezighouden gaat meestal niet vanzelf. Toch is, naast gezondheid, mentaal welbevinden een belangrijke factor voor het levensgeluk van de cliënt in de zorg. Een nieuwe set van 48 inspiratiekaarten biedt een laagdrempelige manier voor verzorgenden om daarover in gesprek te gaan.

Zorgmedewerkers zijn belangrijke personen in het leven van ouderen die zorg nodig hebben en kunnen met oprechte aandacht en een klein gebaar een groot verschil maken. Door het levensverhaal van de oudere te kennen, te weten welke personen en rituelen belangrijk zijn, waaraan de cliënt plezier beleeft en waar de cliënt het moeilijk mee heeft, krijgt de zorg extra inhoud. De inspiratiekaarten kunnen daarbij helpen.

Inspiratiekaarten voor gesprekken over Mentaal Welbevinden

Op de voorkant van elke kaart staat een betekenisvolle foto met op de achterkant een bijschrift als aanleiding voor een gesprek. De kaarten zijn bedoeld voor zowel medewerkers als vrijwilligers in de zorg en zijn  bovendien voor meerdere doelen te gebruiken:

  • om met cliënten en hun naasten in gesprek te komen over hun mentaal welbevinden;
  • om in teamverband te spreken over missie en zorgvisie.

De 48 kaarten op A5 formaat zitten in een luxe opbergdoosje. Elke kaart haalt weer andere verhalen naar boven. De foto's zijn afkomstig van een fotowedstrijd Mentaal Welbevinden die vorig jaar door zorgvoorbeter.nl werd gehouden. Een jury koos de meest aansprekende plaatjes voor de thema’s Vreugde, Verdriet, Verhaal en Verbondenheid. De keuze van de jury werd aangevuld met professionele afbeeldingen om de set compleet te maken.

Een selectie van 10 van de foto's met de bijschriften is op de website van zorgvoorbeter.nl beschikbaar gemaakt en vrij te gebruiken. 

 Alle 500 inzendingen voor de wedstrijd zijn nog online te bekijken

Bestellen

De set Inspiratiekaarten is voor € 27,95 te bestellen in de Webwinkel van Vilans

Bron: Zorg voor beter

Toon alle gerelateerde artikelen