Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Spelenderwijs bewegen: gezond en leuk

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 13-12-2010

Bewegen is belangrijk, zo weten we, voor lichaam en geest. Speciale (buiten-)fitnesstoestellen voor ouderen maken dit makkelijker en leuker. In het najaar van 2010 tourde IDé door het land met één van deze toestellen: de Cyclone van de firma Nijha. Tijdens de tour werden bewoners en medewerkers van diverse zorginstellingen uitgenodigd om het toestel uit te proberen! (Zie foto.)

De 'speeltoestellen' maken vaak deel uit van complete beweegtuinen waarmee ouderen op een gezellige manier kunnen bewegen en trainen. Samen met een groepje leeftijdgenoten of gezellig met de kleinkinderen.

In ons land zijn ze er al op een paar plaatsen. Zowel in het openbaar, als bij zorgcentra.

In Nederland kennen we o.a. de volgende twee leveranciers: Nijha en Yalp

Nijha toestellen staan bijvoorbeeld bij Opella (Bennekom), Topaz (Leiden), Huize Salland (Deventer), Het Zand (Zwolle), Lycklamastins (Wolvega), Op het hoogveld (St. Anthonis). Nijha richtte ook beweegtuinen in bij Zuylenstede (Utrecht) (link naar tv-reportage), St. Sherpa (Baarn), St. Sutphene (Zutphen) en Gemeente Steenwijkerland (Steenwijk).

Yalp toestellen vindt u o.a. bij Humanitas in Rotterdam.

Filmpje
In het (engelstalige) filmpje dat de BBC maakte kunt u zien hoe leuk het is om te bewegen in de speeltuin! (Zie hieronder.)

Toon alle gerelateerde artikelen