Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Kien: boek met geheugenactiviteiten voor ouderen

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 24-01-2011

Kien bevat 200 pagina’s woordspelletjes en quizjes, op verschillende niveaus, om samen te doen met ouderen die geheugenproblemen hebben.  De oefeningen bestaan o.a. uit rijmen, spreekwoorden en invuloefeningen. Hieraan zijn veelal thema’s meegegeven zoals ‘kleuren’, ‘dieren’, ‘beroepen’ enz.

Samen doen
Op de omslag staat geschreven dat het boek ouderen met geheugenproblemen helpt om zelfstandig de dag door te komen. Als je Kien beter bekijkt en doorbladert lijkt het in eerste instantie toch meer een ‘begeleider’ (al dan niet in de vorm van familielid of partner) aan te spreken. De werkboek-achtige uitstraling maakt het boek visueel ook minder aantrekkelijk voor zelfstandige toepassing. Samen doen dus. De activiteiten zijn geschikt om zowel individueel met iemand te doen, als ook met een groep.
 

Afwisseling
De verschillende oefeningen doen steeds op een andere manier appèl op het denken en zijn voor verschillende niveaus geschikt. De ene keer kijkt u naar een plaatje en moet u daar zelf het juiste woord bij verzinnen, de andere keer krijgt u een omschrijving met woorden en moet u daar het juiste voorwerp bij bedenken. Op de website van www.geheugenactiviteiten.nl staat een aantal voorbeelden van de activiteiten in het boek.

Liedjes
Bij het boek is ook een cd met 24 nederlandstalige liedjes uit de jaren ’60. Het zijn de bekende liedjes die wel vaker bij activiteiten voor ouderen worden gebruikt, zoals ‘Morgen ben ik de bruid’, ‘Peter’ en ‘M’n Opa’. De songteksten kunnen (na eenmalige registratie) van een website gedownload worden – en zitten dus niet bij het boek.
 

Al met al is Kien niet vernieuwend, maar wel een praktische verzameling van oefeningen waar iedereen mee uit de voeten kan. Het boek kost €29,95, als u het bestelt via www.geheugenactiviteiten.nl komt daar nog €1,95 aan verzendkosten bij.
 

Titel: Kien. Geheugenactiviteiten voor ouderen.
Auteur: Marianne Gilde
ISBN/Uitgever: 978-90-816286-1-7, Denkbeeld en de Vlindertuin

Toon alle gerelateerde artikelen