Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Tanden poetsen met je smartphone

Ingezonden - 05-06-2014

Zien hoe lang, hoe vaak en hoe goed je je tanden gepoetst hebt op je smartphone: binnenkort kan het. Een Frans bedrijf ontwikkelt ’s werelds eerste tandenborstel uitgerust met Bluetooth, die gegevens over het poetsgedrag bijhoudt en synchroniseert met een speciale app op je smartphone.

De Kolibree tandenborstel werd begin januari gepresenteerd op het jaarlijkse Consumer Electronics Symposium in Las Vegas. Volgens de makers is met de Kolibree makkelijk en snel bij te houden of iemand goed poetst.

Gebruikers verbinden hun telefoon via Bluetooth met de bij de tandenborstel horende gratis app, beschikbaar voor Android en iOS. De tandenborstel registreert hoe vaak en hoe lang er gepoetst wordt en of ook de lastig bereikbare gebieden gepoetst worden. De gegevens worden automatisch gesynchroniseerd met de smartphone. De app moedigt zelfs aan om het poetsgedrag te verbeteren, door punten en beloningen te geven. Dit spelelement kan gebruikt worden om kinderen te motiveren goed te poetsen.

Er kunnen vijf gebruikers aan de app gekoppeld worden om data te verzamelen van verschillende tandenborstels. Er zijn speciale poetsprogramma's om te downloaden. Ook is het mogelijk de poetsgegevens te delen met het hele gezin of de tandarts.  De makers raden af de tandenborstel zelf door meerdere mensen te laten gebruiken, omdat die alles registreert onder één gebruiker.

Op de lange termijn hopen de ontwikkelaars de gegevens van de poetsers te gebruiken om tandartsen, hygiënisten en gebruikers meer inzicht te geven in dagelijks poetsgedrag en hoe dat te verbeteren.

De app komt gratis beschikbaar, de tandenborstels kunnen nu al worden besteld via een Kickstartercampagne. Er is op deze manier al genoeg geld ingezameld om de tandenborstel ook daadwerkelijk in productie te nemen. Na de zomer komt het product op de markt. De prijs van een tandenborstel zal waarschijnlijk rond de 150 euro bedragen.

Bronnen: Dental Tribune, Kolibree

Toon alle gerelateerde artikelen