Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Speciale zitzak met kalmerende werking

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 31-05-2010

De Sen Sit is een speciale zitzak. De korrels en ballen in de zitting, rugleuning en zijkanten vormen zich naar het lichaam, hebben een stimulerende werking en zorgen voor een gevoel van welbehagen en ontspanning. Lange zijflappen aan de zitzak, die je om je heen kunt slaan, kunnen dat gevoel nog verder versterken.

‘Mevrouw Janssen werd er rustig door’
Verzorgende Gea heeft ervaring met de SenSit en vertelt: “Mevrouw Janssen kan zich niet goed ontspannen, vaak blijft ze maar onrustig heen- en weer lopen. Sinds de SenSit in de huiskamer is verschenen pakt mevrouw Janssen zelf regelmatig even een ‘rustmomentje’ in de zitzak. Mevrouw van Hout die vaak erg boos is, komt helemaal tot rust als wij haar uit de trippelrolstoel in de SenSit helpen.” Het enige nadeel geeft Gea aan, is dat de zitzak best laag is. *

Ook dekens
Van hetzelfde materiaal zijn er ook kussens en dekens die dezelfde werking hebben en bijvoorbeeld bij slaapproblemen kunnen helpen. De leverancier: ‘De zitzak en deken zijn werkzaam door het gewicht van de losse ballen die druk geven op drukpunten van het lichaam. Hierbij worden zowel de gewaarwording van aanraking (oppervlakkige sensibiliteit) als de gewaarwording van spieren en gewrichten (diepe sensibiliteit) gestimuleerd. De ervaring hiervan zorgt ervoor dat iemand zijn eigen lijf beter aanvoelt; dit stelt gerust en heeft daarom een kalmerende werking.’

Aanbevelingen
Gun Aremyr is een Zweedse fysiotherapeute die zich heeft gespecialiseerd in dementiezorg. Zij deed enig onderzoek naar de ervaringen met de speciale dekens. Aremyr merkte dat er mensen zijn die niets hebben met de zwaarte en warmte van de dekens, maar dat de mensen die dat wel hebben extra ontspannen en rustig worden. Voor de dekens deed zij twee aanbevelingen die mogelijk ook van toepassing zijn bij de zitzak:

  • Vaak zijn mensen met dementie niet meer in staat om zelf initiatief te nemen tot ontspanning. Het is daarom van belang dat verzorgenden de zitzak of deken steeds opnieuw aanbieden.
  • Bekijk altijd weer opnieuw wat de oorzaak is voor iemands onrust en voorkom dat behoeftes verwaarloosd worden. Bovendien vindt niet iedereen dit een prettige manier van ontspannen. Gebruik het daarom niet als ‘standaard’-oplossing bij onrust.

* De namen mevrouw Janssen en mevrouw van Hout zijn voor dit artikel verzonnen

Lees meer:
website van de Nederlandse leverancier
website van de fabrikant

Toon alle gerelateerde artikelen