Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Domotica inzetten? Raadpleeg de functiewijzer

Redactioneel - 28-05-2015

Toezichthoudende domotica is nuttig, maar wat te kiezen en hoe ervoor te zorgen dat deze hulpmiddelen ook goed gebruikt worden? Vilans publiceerde onlangs een geactualiseerde versie van de 'Functiewijzer Domotica Dementiezorg' waarin de functies en mogelijkheden van de verschillende domoticatoepassingen staan beschreven. Ook van de nieuwste systemen.

Functiewijzer Vilans Domotica in de dementiezorgDe functiewijzer (.pdf) is bedoeld voor zorgorganisaties en woningcorporaties die domotica willen aanschaffen. De wijzer helpt hen om een functioneel programma van eisen op te stellen. Vooral de klassieke toezichthoudende domotica kan als nadeel hebben dat het aantal valse meldingen niet te belopen is. In deze laatste versie van de functiewijzer is ook de nieuwere slimme-sensortechnologie opgenomen, dat zijn systemen die zelf afwegingen kunnen maken en zelflerend zijn. 

5 Tips

Vilans geeft op haar website vijf tips voor zorginstellingen die de aanschaf van toezichthoudende domotica overwegen:

  1. Ontdek met de functiewijzer nieuwe functies van domotica-systemen.
  2. Onderzoek zeker ook de nieuwe generatie toezichthoudende domotica.
  3. Creëer een breed draagvlak. Betrek ook de specialist ouderengeneeskunde, ergotherapie en de cliëntenraad. Alleen dan kan de invoering van nieuwe domotica een succes worden.
  4. Houd rekening met de wet Zorg en dwang die eraan komt. Toezichthoudende technologie kan onvrijwillige zorg zijn. Wees bij elke individuele cliënt kritisch met het inzetten ervan.
  5. Ga eens kijken bij andere zorgorganisaties die al met de nieuwe techniek werken. 

Bronnen:

Domoticawonenzorg.nl: Zet Domotica slimmer in met deze 5 tips  en Functiewijzer domotica voor intramurale dementiezorg geactualiseerd en uitgebreid

Toon alle gerelateerde artikelen