Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Eigenwijs zijn voor het geluk van je cliënten

IDé redactie - Redactioneel - 17-09-2014

Voor het geluk van je cliënten moet je eigenwijs durven zijn. Dat vonden de bestuurders en managers van zorginstellingen in de bijeenkomst over fixatievrije zorg die IDé organiseerde op 15 september jl. in Utrecht.

Mensen met dementie moeten zo gewoon mogelijk kunnen leven, ook in een verpleeghuis of groepswoning. Dus zoveel mogelijk zelf blijven doen, lekker naar buiten gaan en groen om zich heen hebben.  Daar waren de deelnemers het over eens.

Risico's nemen

Vastgesteld werd ook dat het niet mogelijk is om bewoners 100% veiligheid te bieden.  Soms moet je weloverwogen risico’s nemen. De genodigden spraken af om aan Actiz te laten weten als algemene voorschriften van IGZ of anderen dit blokkeren.

Creatieve aanpak

In de bijeenkomst werden voorbeelden uitgewisseld van onorthodoxe oplossingen.  Verpleeghuis Lückerheide liet het paard van een bewoonster mee verhuizen, hij kreeg een plek in de verpleeghuistuin waar de bewoonster hem dagelijks kon bezoeken. In Ter Reede kreeg een bewoner een stapel dozen die hij als ‘ondersteuner van de technische dienst’ van de ene kamer naar de andere kon verhuizen. Ook kreeg hij de gelegenheid om de brandslang dagelijks te controleren en anderen uitleg te geven over de werking ervan. Zo deed hij wat hij interessant vond en voelde hij dat hij iets kon betekenen voor anderen. De psychofarmaca werden gestopt.

Toon alle gerelateerde artikelen