Meer vrijheid in vijf minuten!
Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 28-02-2011
Vroeger werden cliënten die onrustig en/of agressief binnenkwamen naar de separeercel gestuurd. Bij GGZ inGeest is besloten om deze cliënten, die vaak met politie of ambulance binnen worden gebracht, bij binnenkomst een ‘nieuwe start’ te laten maken. Met gerichte aandacht wordt opsluiting in een separeercel voorkomen.
Het gaat om de eerste indruk
De eerste indruk is heel belangrijk. Zo weten we bijvoorbeeld dat bij sollicitatiegesprekken al in de eerste momenten de belangrijkste indrukken worden gevormd. Ook in andere contacten gaat dat zo. Ieder mens wil zich welkom, veilig en in goede handen voelen, dat zijn heel basale gevoelens, Vaak weet je al heel snel of dat goed zit of niet en dat is bepalend voor het verdere verloop van het contact.
Klinkt simpel...
In de eerste vijf minuten wordt de toon gezet. Bij GGZ inGeest proberen de medewerkers in die eerste kostbare momenten direct een veilig en respectvol klimaat te scheppen. Ze stellen zichzelf voor, vertellen over de afdeling waar iemand dadelijk naar toe gaat, bieden eten of drinken aan, enz. Het recept is eigenlijk dus basale omgangsvormen in acht blijven nemen, ook bij mensen die erg in de war zijn. Dat klinkt heel simpel, maar het vraagt ook het nodige van de medewerkers; routines doorbreken, steeds contact houden en continu kritisch zijn op het eigen handelen. En dat allemaal in die eerste vijf minuten plaatsgeven! Maar uiteindelijk profiteert het verdere verloop van het contact daar van.
Meer weten?
Deze bevindingen van GGZ inGeest maken deel uit van een groter project ‘Vermindering dwangtoepassingen’. Alle conclusies en aanbevelingen uit dit project zijn opgeschreven in De eerste vijf minuten: het halve werk, voor € 9,95 (gratis voor leerlingen!) verkrijgbaar bij GGZ inGeest; stuur een mailtje naar Met o.a. overzichtelijke checklists.
Bron: Trouw Dagblad