Hulp bij aanpak probleemgedrag
Redactioneel - 04-02-2016
Richtlijnen voor omgaan met ‘probleemgedrag’ of ‘onbegrepen gedrag’ zijn er genoeg. Maar het in praktijk brengen ervan is voor de meeste verpleeghuizen nog niet makkelijk. Onderzoekers van VUmc en het Radboudumc ontwikkelden hiervoor hulpmiddelen: het multidisciplinaire zorgprogramma ‘Grip op Probleemgedrag’. Na jaren van ontwikkelen, onderzoeken, pilots draaien en fine-tunen is het nu eindelijk zo ver....’Grip op probleemgedrag’ is nu voor iedereen beschikbaar!
Het zorgprogramma bleek effectief in het verminderen van probleemgedrag en psychofarmacagebruik én het verbeterde de werktevredenheid. Hoe beter de implementatie verliep, des te groter de resultaten waren. In het project GRIP-II werd daarom een implementatiepakket ontwikkeld.
Het implementatiepakket bestaat uit een train-de-trainer module en een gedigitaliseerde versie van de werkbladen van GRIP. Vanaf 2016 kan elke ouderenzorgorganisatie in Nederland gebruik maken van GRIP-II.
Meer informatie
Aanbod ‘Grip-II’
Kijk voor meer informatie over het aanbod van ‘Grip op Probleemgedrag’ op www.gerion.nl.
Over het onderzoek
Op de website van beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde Verenso is een mooie samenvatting van het onderzoek te vinden.
Over de aanpak van ‘Grip op Probleemgedrag’
- IDé had contact met Sandra Zwijsen vorig jaar, wat resulteerde in een artikel over het toepassen van ‘Grip op Probleemgedrag’.
- Ook het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) interviewde Sandra Zwijsen