Meneer Jacobs treitert, maar dan verzinnen ze iets ongewoons
Redactioneel - 30-11-2017
Onuitstaanbaar boos en onaardig doet meneer Jacobs tegen zijn medebewoners en zorgverleners. Iedereen stoot hij van zich af. Soms heel letterlijk als de verzorgende hem naar zijn kamer dwingt.
Maar psychologe Sarah Blom laat zich niet afschrikken. Ze blijft hem geduldig en aandachtig opzoeken, en spreekt ook met zijn zoons. Dan ontdekt ze de achtergrond van zijn gedrag: meneer Jacobs had een heel moeilijke jeugd waar hij zich zonder steun van ouders doorheen worstelde. Nu hij wederom in moeilijke omstandigheden leeft – hij is kwetsbaar evenals zijn medebewoners met wie hij hele dagen opgescheept zit - herhaalt hij het liefdeloze gedrag van zijn moeder.
Als psycholoog begrijpt Sarah zijn nood en zorgt ervoor dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. Een aantal middelen worden ingezet:
- Meneer Jacobs krijgt EMDR-therapie, die helpt om de intensiteit van traumatische belevenissen af te zwakken, ook bij mensen met dementie.
- De huiskamer werd anders ingericht waardoor er kleinere groepjes ontstonden en de bewoners niet voortdurend in elkaar blikveld zitten.
- Meneer Jacobs kreeg in de huiskamer een vaste eigen stoel op een vaste eigen plek.
- Verzorgenden werden getraind in gesprektechnieken bij dementie (verwoorden, spiegelen, observeren, valideren).
- Meneer Jacobs wordt niet meer ‘op afstand’ gecorrigeerd (lees: schreeuwend vanuit de keuken).
- Gezamenlijk is afgesproken welk gedrag in de groep ‘niet acceptabel’ is. In deze gevallen wordt meneer Jacobs neutraal en rustig naar zijn appartement geleid. Zijn gedrag wordt concreet benoemd ‘U scheldt nu mevrouw … uit voor … Dit kan niet hier op de huiskamer. Ik breng u nu naar uw appartement. Na de koffie kom ik u graag weer ophalen’.
- Er wordt niet onnodig ‘ingegrepen’ wanneer een bewoner zélf van repliek kan dienen.
N.B. gebruikte namen en foto’s zijn fictief.
Lees hier het hele verhaal over meneer Jacobs, beschreven door ouderenpsycholoog Sarah Blom