Psychofarmaca richtlijnen worden niet nageleefd
Redactioneel - 14-06-2014
Gemiddeld een derde van de verpleeghuisbewoners krijgt versuffende medicijnen. In het ene huis is dat veel meer, in het andere veel minder. En die verschillen komen door de cultuur van de zorginstelling, zegt farmacoloog en geriater prof. dr. Rob van Marum.
De Richtlijn probleemgedrag van Verenso (2008) schrijft voor dat je vooral naar niet medicamenteuze oplossingen moet zoeken, maar dat gebeurt onvoldoende, stelt hij in de Tros Radar Tv-uitzending van 26 mei over psychofarmaca in de ouderenzorg.
Scholing
‘Gedragsveranderingen en probleemgedrag; die horen bij dementie. Dat kun je niet voorkomen’, zegt van Marum in de uitzending. ‘Je kunt wel voorkomen dat het de pan uit rijst, dat mensen de hele dag bang zijn en roepen, of dat ze heel boos worden om de dingen die ze niet begrijpen. Dat kun je doen door op een heel andere manier in te spelen op deze mensen. Studies wijzen uit dat, als je teams traint in het herkennen van gedrag, hen leert daarmee om te gaan, zien wat jouw gedrag met de bewoner doet; dat dan het gebruik van psychofarmaca halveert’.
Bijwerkingen
Met name antipsychotica hebben ernstige bijwerkingen, en die worden op grote schaal voorgeschreven, vertelt van Marum in de uitzending. Mensen kunnen er vroegtijdig door overlijden. ‘Soms kunnen de voordelen hier tegen op wegen’, zegt van Marum. ‘De hele dag ongelukkig of bang blijven, dat is ook heel erg. De afweging moet je altijd heel zorgvuldig maken. Maar deze medicatie wordt nu zo veel gegeven, dat je weet dat dit niet altijd op de goede indicatie is gedaan’.
Familie
In de TV uitzending zijn ook mensen aan het woord die hun moeder in huis hebben genomen, nadat ze ontevreden waren over het psychofarmacagebruik en de vrijheidsbeperking in het verpleeghuis.
Een van hen heeft een website waarmee hij wil bijdragen aan verbetering van de zorg voor mensen met dementie, Aandacht voor Mieke.
‘Geen pillen, maar scholing’
IDé sprak eerder met Rob van Marum. Lees hier het interview ‘Geen pillen maar scholing’.
Keurmerk
Fixatievrije zorginstellingen die ook werk maken van het terugdringen van psychofarmaca, komen in aanmerking voor de tweede ster van het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling. De criteria voor het zegel zijn tevens praktische leidraad voor beleid en implementatie.
Bekijk de Tros Radar uitzending: Psychofarmaca in verpleeghuizen