Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Dertig biljoen inspirerende prikkels’

Ingezonden - 16-12-2016

Van machteloosheid naar kracht - CCE Middagsymposium

CCE Middagsymposium van machteloosheid naar krachtOp 24 november vond in Zwolle de eerste editie plaats van het Middagsymposium Van machteloosheid naar kracht dat het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) organiseert. Zo’n honderd professionals uit de ouderenzorg, veelal verzorgenden maar ook persoonlijk begeleiders en teamleiders, waren aanwezig. Door anders te leren kijken naar moeilijke situaties, wil het CCE professionals versterken in hun eigen kracht: wat kan je doen om de situatie te veranderen?

Anita Dortmans CCEAnita Dortmans vertelt namens het CCE over hun werk: het ondersteunen van zorgprofessionals bij complexe situaties in de langdurige zorg door middel van consultaties. Consulenten lopen tijdelijk mee en geven advies op maat zonder de zorg over te nemen.

Jos Cuijten, trainer ouderenzorg en dementie vertelt heel beeldend over hoe het brein van mensen met dementie werkt. Ook mensen met gezonde hersenen kunnen zich hierin verplaatsen. CCE Jos Cuijten‘Denk maar eens aan de vervreemding die toesloeg toen op zeker moment de blaasautomaten om je handen te drogen veranderden in het type waar je je handen in moet hangen. Hoe droog ik nu mijn handen? Mensen met dementie hebben continu met zo’n gevoel van vervreemding te maken.’
Het verhaal van Jos is heel herkenbaar en ook leuk om naar te luisteren.

Workshops

Na het plenaire gedeelte waren er twee workshoprondes over uiteenlopende onderwerpen. Vanuit zes verschillende invalshoeken werd het thema belicht. De sfeer was levendig en actief. Deelnemers waren enthousiast en vonden dat de workshops veel te kort duurden.

Henriëtte Ettema van het CCE sprak veel deelnemers en hoorde vele goede reacties. ‘Er is maar één lucifer nodig om een heel vuur te doen ontstaan. Dat heb ik hier vooral opgedaan. Mijn energie en passie kan veel in gang zetten!’, ‘Net dertig biljoen inspirerende prikkels gehad!’ en ‘deze informatie zou voor iedereen die in een verpleeghuis werkt beschikbaar moeten komen’. Henriëtte heeft veel contacten gelegd: ‘Wanneer verzorgenden dit aankaarten bij hun teamleiders, volgt er hopelijk meer uit!’

Meer middagen

Het was een geslaagde middag waar de mensen enthousiast en geïnspireerd naar huis gingen. ‘Van machteloosheid naar kracht’ wordt komend voorjaar georganiseerd op 16 maart in Driebergen en op 11 april in Rosmalen. Met onder andere Jos Cuijten, Ronald Geelen, Robert de Hoog, Paul Knippers, Els Teune, Koen Kestens en René Koningsbruggen.

Ook was er een informatiemarkt met stands van Zorg zelf voor Beter en CCE.

Voor meer informatie en aanmelden: ga naar de website van CCE

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) ondersteunt zorgprofessionals bij complexe situaties in de langdurige zorg door middel van consultaties. De kennis en ervaring die het CCE zo opdoet, geeft het via publicaties, scholing en bijeenkomsten als deze weer terug aan het werkveld.

Toon alle gerelateerde artikelen