Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Uitgeput en in de war, maar niet meer na hulp bij lopen!

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 09-05-2011

Meneer Jansen* is totaal uitgeput, geblesseerd en in de war als hij met spoed wordt opgenomen in het Loosdrechtse verpleeghuis De Beukenhof. Hij valt voortdurend. Hulp bij het lopen doorbreekt de vicieuze cirkel en in korte tijd is meneer Jansen weer op de been.

Tachtig jaar is meneer Jansen en hij heeft Alzheimer. Zijn echtgenote kan de zorg niet meer aan.

Gerda Lemson, de contactverzorgende van meneer Jansen in de Beukenhof vertelt: ‘Meneer Jansen haalde dag en nacht door elkaar, was voortdurend aan de wandel en viel daarbij heel veel. Overdag was hij versuft en te moe om te eten en drinken en viel hij veel. Vroeger hadden we hem waarschijnlijk permanent gefixeerd. Maar dat doen we niet meer!

We hebben hem een trippelstoel gegeven, waarmee hij zonder valgevaar kon rond bewegen. In eerste instantie nog met tafelblad. Een paar maal per dag hielpen we hem uit de stoel om samen een stukje te lopen. Tot onze grote verassing knapte hij zienderogen op. Hij hervond zijn rust en ging weer eten en drinken. Op een avond klapte hij zijn tafelblad omhoog en stond hij op uit zijn stoel. Dat hebben we laten gaan en wat bleek? Hij liep zonder te vallen. Zijn geestelijke en lichamelijke conditie was verbeterd en hij viel niet meer!'

Lees meer over de aanpak van de Beukenhof in het IDé artikel 'Veilig en Vrij in het verpleeghuis'

Toon alle gerelateerde artikelen