Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zelfstandig wandelen

Redactioneel - 13-04-2016

met dementiein het bos Steeds meer verpleeghuizen zetten stappen om bewoners die aan dementie lijden waar mogelijk de vrijheid te laten om zelfstandig te wandelen; binnen en buiten. Zo ook in verpleeghuis Vierhoven in het Brabantse Schaijk. Brandpunt TV maakte er een reportage van.

Mevrouw van Zuilen is in het dorp geboren en kent de weg nog steeds goed. En de mensen in het dorp kennen haar. Elke dag loopt ze vanuit het verpleeghuis naar haar  dochter voor het dagelijkse kopje koffie. Meneer Zuidema is een buitenmens die heel ongelukkig werd van het opgesloten zitten en  niet naar buiten kunnen. Hij komt van elders en aanvankelijk begeleidde een vrijwilliger hem bij een vaste wandeling in de natuur. Toen Zuidema vond dat hij het wel zelfstandig kon, heeft hij de vrijwilliger ontslagen. Nu trekt hij er zelfstandig op uit, met een GPS systeem waarmee de verzorgers hem kunnen volgen.

met dementie in het dorpIn Vierhoven ligt de nadruk op wat mensen nog wel kunnen, en dat maakt hun leven een stuk gelukkiger, zegt teammanager Lucy van den Bosch.

Bekijk hier de uitzending.

Toon alle gerelateerde artikelen