Stappenplan bij vermissing van iemand met dementie
Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 17-10-2011
Het Belgische politiedistrict ‘Hekla’ (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aarselaar) sloeg de handen ineen met welzijnsorganisaties om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan bij vermissing van mensen met dementie. Wat kunnen wij van de Belgische aanpak leren?
Sneller en professioneler te werk gaan
De HEKLA-politiediensten analyseerden potentiële ‘zwakke schakels’ in de gebruikte protocollen bij vermissing. Eén van de bevindingen was dat het vaak lang duurt eer de nodige informatie bij een vermissing bij elkaar is gezocht. Om sneller en professioneler op te kunnen treden zocht de politie de samenwerking op, met plaatselijke welzijnsorganisaties.
Wat hebben we nodig?
In het kader van de samenwerking zijn afspraken gemaakt, zoals dat de medewerkers van een instelling zelf een aantal activiteiten uitvoeren alvorens de politie te bellen. Ook is er een definitie gemaakt die gebruikt wordt om te bepalen wanneer er sprake is van een onrustwekkende verdwijning (bijv. afhankelijkheid van onontbeerlijke medicatie of het vermoeden van een levensbedreigende situatie voor de vermiste persoon). Daarnaast heeft de politie aangegeven welke gegevens zij nodig heeft bij een vermissing.
De samenwerking tussen politie en zorg heeft een aantal concrete instrumenten opgeleverd:
- communicatietips de dementie, voor politiediensten (PDF);
- tips voor opsporing vermiste persoon, eerste acties instelling (PDF);
- actie- en gegevens formulier (o.a. persoonsgegevens, details vermissing, acties na melding) (PDF);
- folder ‘Als het dan toch misgaat’, met o.a. verhalen van div. betrokkenen, cijfers, aandachtspunten, gang van zaken bij een vermissing en wettelijke kaders (PDF).
Meer lezen? Draaiboek raadplegen? Kijk op www.hekla.be./zdiensten/vermissing.