Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Horloge met ingebouwd GPS-systeem

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 07-11-2011

De Keruve is speciaal voor mensen met dementie ontwikkeld, De zender zit in een speciaal water- en schokbestendig polshorloge dat niet zelfstandig door de drager kan worden uitgezet of afgedaan. De ontvanger zit in een klein apparaat (ter grootte van een flink mobieltje) dat je mee naar buiten kunt nemen om te zoeken. De uitwisseling tussen zender en ontvanger verloopt via het normale mobiele netwerk.

Inzet en gebruik van Keruve
Uit het onderzoeksrapport van Vilans:
"Met een druk op de knop kan de ontvanger de opdracht geven om de dementerende te zoeken. Het systeem lokaliseert dan het horloge dat de dementerende draagt en geeft op een kaartbeeld aan:
• waar de dementerende zich bevindt; 
• waar de ontvanger zich bevindt;   
• of de gebruiker de goede kant op loopt om bij het horloge te komen (pijl)"

Keruve lijkt gebruiksvriendelijker dan eerder geteste systemen. Een groot voordeel is bijvoorbeeld dat dankzij de draagbare localisator er geen derde persoon nodig is die vanachter de computer meezoekt.
Vilans vraagt zich wel af of (oudere) mantelzorgers ook makkelijk met het systeem om kunnen gaan:  “Het vraagt veel inzicht en oplossingsvermogen van een gebruiker om te zorgen dat aan alle voorwaarden voor goede werking is voldaan (goed aanzetten, batterijen geladen, saldo op de prepaid SIM kaarten) en om te achterhalen wat hij moet doen als het systeem hapert (iets doen om het systeem te laten werken of de ontvanger opzij leggen en een eigen plan volgen om de dementerende te volgen).”

Het inzetten van Keruve in zorginstellingen werkt het beste, zegt Vilans: “als het integraal onderdeel wordt van de zorg, bijvoorbeeld het dagelijks omdoen, opladen en het regelmatig controleren van de werking.”

Bron: onderzoeksrapport Vilans 
Lees ook ons eerdere bericht: De Alzheimer Tom-Tom; hoe staat het ermee?

De Keruve is sinds 2015 alleen nog te bestellen bij de producent in Spanje: http://www.keruve.nl.

Toon alle gerelateerde artikelen