Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Keuzehulp voor GPS-systemen die verdwalen moeten voorkomen

Redactioneel - 11-11-2016

De markt voor gps-detectie voor mensen met dementie is enorm in beweging. Door de jaren heen  maakten wij melding van producten als de zorgriem, het keruve-horloge en de gps-inlegzool. De beide laatste zijn inmiddels al niet meer via een Nederlandse leverancier verkrijgbaar, alleen nog via buitenlandse distributeurs.

Volgsystemen inzetten

Het is vrijwel ondoenlijk om een goed beeld te geven van de  huidige stand van zaken. Veel partijen hebben of werken aan oplossingen die verdwalen moeten voorkomen of verhelpen: polsbanden, nekhangers, sleutelhangers etc. Bij het inzetten van de diverse volgsystemen spelen ook ethische overwegingen een rol: is de inbreuk op de vrijheid en de privésfeer van de drager gerechtvaardigd en zo ja, zo minimaal mogelijk? Bij sommige oplossingen is het mogelijk een gebied aan te geven waarbinnen de de drager zich zonder alarm kan bewegen, pas bij de overschrijding van de grens komt er een waarschuwing binnen (het zogenaamde geo-fencing). Bij andere kan de thuisblijver continu op het thuissysteem zien waar de drager zich bevindt. Weer andere bieden een combinatie daarvan.

Kiezen

GPS lokalisatie weersomstandighedenWelke oplossing in uw situatie het meest geschikt is hangt ook af van een aantal andere factoren: geld, gebruiksgemak, mogelijkheden, service en betrouwbaarheid. In het huidige aanbod zitten apparaten die variëren in aanschafprijs van een paar tientjes tot honderden euro's, maar hou er ook rekening mee dat bij een gps-systeem meestal een abonnement hoort. De maandelijkse kosten daarvan kunnen behoorlijk in de papieren lopen.

Vilans heeft december 2015 een keuzehulp voor gps-systemen uitgebracht. Naast informatie over gps-lokalisatie is er ook een overzicht van een aantal oplossingen die kunnen helpen bij het kiezen. U kunt dit document downloaden

Toon alle gerelateerde artikelen