Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Vernieuwde bundel ‘Alternatieven voor vrijheidsbeperking’

Redactioneel - 21-01-2019

Vilans bundel met meer dan 85 alternatieven voor vrijheid in de zorgVilans heeft haar ‘Alternatievenbundel’ vernieuwd. Met méér informatie, ook geschikt voor de thuiszorg en géén VBM-scores meer voor de mate van vrijheidsbeperking

De ‘Alternatievenbundel’ van Vilans bestaat sinds 2011 en werd al verschillende keren geüpdate. De eerste versie telde 50 praktische alternatieven (met name praktische hulpmiddelen) en richtte zich vooral op de intramurale ouderenzorg. De nieuwste versie telt ruim 85 alternatieven en besteedt meer aandacht aan de vrijheid om het eigen leven in te richten. 

‘Soms bestaan alternatieven uit producten die je overal kunt kopen. Soms gaat het meer over bejegening en tegemoetkomen aan de voorkeuren van een cliënt. Soms is het iets heel simpels waar je maar net op moet komen en soms moeten verschillende producten gecombineerd worden om een goed alternatief te zijn’, schrijft Vilans.

Ook zijn alternatieven op het gebied van domotica en andere technologie geactualiseerd.

‘VBM-score’

Enkele jaren geleden introduceerde Vilans de zogenaamde ‘VBM-score’: bij elk alternatief werd aangeven in welke mate het alternatief ingrijpt op de vrijheid van de cliënt. De impact van een hulpmiddel of andersoortige oplossing verschilt echter vaak per persoon. De VBM-scores zijn in de nieuwe bundel daarom losgelaten.

Maatwerk

‘Je vindt in deze bundel geen kant-en-klare oplossing voor alle cliënten. Het vinden van een alternatief is maatwerk. Wat voor de ene cliënt een goed alternatief is, werkt bij een andere verkeerd. Je moet op zoek naar een manier om elke afzonderlijke cliënt kwaliteit van leven én veiligheid te bieden’, licht Vilans toe. 

Download de Alternatievenbundel

Toon alle gerelateerde artikelen