Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Wolk: heupairbag voor senioren in ontwikkeling

Redactioneel - 17-02-2015

Vallen kan serieus verkeerd uitpakken bij ouderen. De angst voor een valongeluk is dan ook vaak een argument voor vrijheidsbeperkingen bij mensen met dementie. Een airbag die de klap van het vallen goed opvangt en een gebroken heup voorkomt, zou daarom heel wat leed kunnen besparen. Een Nederlandse firma is bezig met een ontwerp.

Eerdere pogingen

Het idee van de val verzachten is niet nieuw, enkele jaren geleden vroegen we al uw mening: kan een airbag helpen om valletsel te voorkomen bij mensen met dementie? In Japan werd bijvoorbeeld in 2008 een prototype van een beschermingsvest met airbags gepresenteerd, maar echt aanslaan deed dit ontwerp niet. 

Techniek belangrijk

heupairbag van WolkOntwerpers Wolk, gevestigd in Den Haag, hebben onlangs een subsidie van 120.000 euro uit een investeringspotje van de Nederlandse overheid gekregen om een eerste model van hun valhulpmiddel voor senioren op de markt te brengen: een soort riem met een airbag erin. In een interview met Radio Gelderland legt een woordvoerder van Wolk uit wat het geheim is van een goede heupairbag: de valsensoren. Die moeten op precies het juiste moment besluiten om de airbag te activeren. Niet te snel, bijvoorbeeld als je in een stoel ploft, maar wel voordat je de grond raakt bij een val. Ook mag er bij het vallen geen stuitereffect optreden. Wolk denkt dat te voorkomen met een ventiel dat er gelijk na de klap voor zorgt dat de airbag gecontroleerd leegloopt. Voor de techniek werkt Wolk samen met de TU Delft.
Het komende jaar wordt er verder gewerkt aan een volledig werkend model van de heupairbag. Begin 2016 hoopt Wolk de eerste heupairbags op de markt te brengen tegen een prijs van rond de 400 euro.

Bronnen:

Toon alle gerelateerde artikelen