Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Blijf oefenen bij artrose

Bron: Nivel - Ingezonden - 21-10-2010

Patiënten met artrose aan knie of heup krijgen greep op hun ziekte met oefentherapie. Hoe meer ze blijven oefenen, hoe meer pijn en beperkingen verminderen, ook op de lange duur. Operaties zijn niet altijd meer nodig, of uit te stellen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL waarop Martijn Pisters 15 oktober promoveerde aan VUmc.

Ook na afloop van de behandeling doorgaan
Op de korte termijn blijkt fysiotherapeutische behandeling met oefentherapie effectief. Oefentherapie verlicht de pijn en vermindert beperkingen bij bijvoorbeeld lopen of fietsen. Maar als de behandeling is afgelopen neemt dat effect weer af, doordat de meeste mensen stoppen met de oefeningen en terugvallen in een inactieve levensstijl. Martijn Pisters onderzocht een nieuwe methode om mensen te stimuleren ook na afloop van de behandeling hun oefeningen te blijven doen en lichamelijk actief te blijven.

Fysiotherapeut als coach
Voor het onderzoek van Pisters bekeken patiënten samen met de fysiotherapeut welke activiteiten zij het belangrijkste vinden, en bij welke ze het meeste last hebben. Vervolgens kozen ze er drie uit, bijvoorbeeld lopen, fietsen en tuinieren. De mate van inspanning werd stapsgewijs opgevoerd,  bijvoorbeeld elke dag een minuut meer wandelen, onafhankelijk van de hoeveelheid pijn. Daarnaast kregen patiënten oefeningen om de spierkracht en gewrichtsmobiliteit te verbeteren. Elke patiënt kreeg een grote eigen verantwoordelijkheid en de fysiotherapeut trad op als ‘coach’. Hij beloonde actief gedrag met complimenten en aanmoedigingen en probeerde 'ongewenst gedrag', zoals richten op pijn en daarover klagen, ‘uit te doven’ door het te negeren. Na afloop van de behandeling kwamen de patiënten nog vijf tot zeven keer terug bij de fysiotherapeut. 

Succesvolle aanpak
Dankzij de aanpak van Pisters bleven patiënten ook na afloop van de behandelingen hun oefeningen doen en bleven zij meer lichamelijk actief. M.n. bij heup-artrose is de aanpak effectiever gebleken dan normale behandeling.

Lees hier de samenvatting (Engels) van het proefschrift waarop Martijn Pisters promoveerde aan VUmc

Toon alle gerelateerde artikelen