Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Gezondheidsraad: extra vitamine D tegen vallen en breuken

Door Elly Duijf - Redactioneel - 11-05-2009

Bron: TVV Online 4 mei 2009
Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen zouden dagelijks extra vitamine D moeten slikken. Dit verkleint hun risico op vallen en op botbreuken.

Oudere verpleeghuis- en verzorgingshuisbewoners krijgen te weinig vitamine D binnen. Zij zouden per dag 20 microgram vitamine D moeten slikken in aanvulling op hun dagelijkse voeding. Ook ouderen met osteoporose zouden hier baat bij hebben. Dit advies komt van de Gezondheidsraad.  Minister Klink van Volksgezondheid had de raad gevraagd om een advies uit te brengen over de aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen voor de verschillende bevolkingsgroepen in ons land.

Vallen
Een te kort aan vitamine D leidt tot spierzwakte en zwakke botten. Dit kan er weer voor zorgen dat iemand makkelijker valt en eerder iets breekt. Ook is er een verband gevonden tussen depressie en gebrek aan vitamine D.
Omdat het skelet bij iedereen minder stevig wordt op hogere leeftijd, hebben ook gezonde mannen en vrouwen op hogere leeftijd behoefte aan extra vitamine D. Vrouwen zouden vanaf hun vijftigste dagelijks 10 microgram moeten slikken en mannen vanaf hun zeventigste.

Vergiftiging
De gezondheidsraad wijst ook op het gevaar van het gebruik van voedingssupplementen of van met vitaminen of mineralen verrijkte voeding. Mensen kunnen van bepaalde stoffen ook te veel binnen krijgen waardoor ze een vergifteging kunnen oplopen. Een langdurige te hoge inname van vitamine D kan bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. De maximale hoeveelheid vitamine D die mensen dagelijks binnen mogen krijgen, via voeding en eventuele supplementen, is 50 microgram.

Zie hier het persbericht van de gezondheidsraad.

Toon alle gerelateerde artikelen