Valrisico hoort erbij, evenals gezonde preventie
Redactioneel - 13-12-2013
Risico’s horen bij het leven, en vallen is niet altijd te voorkomen. Zeker niet bij het ouder worden. Tegelijkertijd zijn er veel gezonde oplossingen om het valrisico te beperken. Stichting VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) verzamelt en verspreidt de kennis over valpreventie bij senioren thuis en in het verpleeghuis en deelt deze kennis via haar website, handreikingen en trainingen.
Twee plaatsen
VeiligheidNL maakt de informatie over valpreventie beschikbaar op twee plaatsen: de hoofdsite en een gespecialiseerde website. De hoofdsite veiligheid.nl bevat veel praktische informatie, handreikingen en brochures. In de heldere zoekmachine kun je gericht zoeken naar valpreventie in allerlei situaties: in huis en tuin, verpleeghuis, onderweg etc.
Op de speciale website valpreventie.veiligheid.nl staat alle kennis over valpreventie bij senioren bij elkaar. Dit is de nieuwe plek voor het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren. Hier is meer informatie opgenomen over de toepasbaarheid van de kennis in de praktijk. Deze site heeft geen zoekmachine, de informatie is alleen toegankelijk via een uitgebreid keuzemenu.
Handreikingen voor thuis
Voor thuis zijn er diverse handreikingen en brochures, waaronder:
- Brochure ‘Zorg dat u thuis niet valt’
Deze brochure heeft onder meer een checklist waarmee je als oudere zelf kunt zien of je gewoontes en je woning veilig zijn. Ook vind je voor elke plek in huis de risico’s met tips om vallen te voorkomen. Deze brochure is gratis te downloaden en in sets van 10 te koop. - Valanalyse Inventarisatie valrisico 65+ door de eerstelijns zorg
Met de snelle Valrisicotest kun je als huisarts of praktijkondersteuner binnen een minuut (met drie simpele vragen) achterhalen of iemand een verhoogd valrisico heeft. Wanneer dit het geval blijkt, kun je met de uitgebreide Valanalyse verder onderzoek doen en adviezen geven. De complete Valanalyse is gratis te downloaden en ook te koop.
Handreikingen voor de intramurale zorg
Ook voor intramurale zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, zijn er diverse instrumenten, waaronder:
- ‘Module Blijf Staan: een handreiking met een praktisch stappenplan, gebaseerd op de CBO ‘Richtlijn Preventie van valincidenten bij ouderen, (2004)’. Er zijn ook 4 themabrochures: 'Risico's en vallen', 'Bewegen en niet vallen', 'Medicijnen en vallen' en 'Omgeving en hulpmiddelen'. De handreiking is te bestellen en kost, inclusief de 4 themabrochures, €21,00 excl. BTW.
- ‘Valpreventie voor psychogeriatrische cliënten’: een aanvulling op de ‘Module Blijf Staan’, bevat onder andere testen en formulieren om persoonlijke risico’s in kaart te brengen. Verschillende oplossingen worden beschreven, evenals de taakverdeling van de verschillende disciplines in het verpleeghuis. De PG module is gratis te downloaden.
- Bewonersbrochure 'Veiligheid in huis' en de flyer voor bewoners 'Twee zien meer dan één'. Deze materialen voor bewoners zijn gratis te downloaden of in sets te bestellen.
Trainingen
De stichting biedt ook diverse trainingen voor zorgverleners aan. Zo zijn er ‘Training Blijf Staan’, ‘Starten met de Valanalyse’ en ‘Effectief communiceren: Samen zorgen voor veiligheid’. Veel trainingen kunnen ook in company gehouden worden.
Bron: VeiligheidNL