Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Zouttekort bij ouderen veroorzaakt mogelijk botbreuken

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 05-05-2011

Ouderen met te weinig zout (natrium) in hun bloed vallen meer en hebben vaker botbreuken; zelfs bij een klein tekort. Dat blijkt uit het grootschalige ERGO onderzoek.

Vervolgonderzoek moet onder andere duidelijk maken of het toedienen van extra natrium de kans op botbreuken verkleint.

Voorheen werd gedacht dat een laag gehalte zout in het bloed onschadelijk was. Uit het onderzoek dat onder leiding van interniste Carola Zillikens werd uitgevoerd, lijkt deze opvatting te moeten worden bijgesteld.

Forse gezondheidsschade
Zillikens: “Uit het onderzoek blijkt dat een licht tekort aan natrium in het bloed leidt tot 61% meer wervelbreuken, en 39% meer breuken op andere plaatsen zoals polsen en heupen. Verder waren ouderen met natriumtekort vaker (24%) nog onlangs gevallen." Eerdere proeven met dieren lieten vergelijkbare uitkomsten zien; met dit onderzoek is het verband tussen vallen en botbreuken en natriumtekort ook bij mensen aangetoond.

Belang van zout
“Het is vooral belangrijk dat het natriumgehalte in het lichaam in balans is”, aldus Zillikens. “Verstoring kan leiden tot een verstoring in de werking van het lichaam, bijvoorbeeld aantasting van de functie van de hersenen.”

Oorzaken zouttekort
‘Voedsel is niet zo zeer van invloed op het natriumgehalte, zoals weleens onterecht wordt aangenomen’, zegt Zillikens. ‘Het zijn vooral ziekten, zoals chronische nier- en leverziekten, en bepaalde medicijnen die de hoeveelheid natrium in het lichaam kunnen beïnvloeden.’

Nader onderzoek nodig
Zillekens vindt dat er vervolgonderzoek moet komen. Hierin zal onder andere moeten worden onderzocht of het toedienen van extra natrium de kans op botbreuken verkleint.

Bronnen:
Erasmus magazine
Zorgvisie

Toon alle gerelateerde artikelen