Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Voorkom vallen; zorg voor een goede rollator!

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 26-04-2012

Door te investeren in de veiligheid van rollators en in het juiste gebruik ervan, kunnen ongelukken voorkomen worden. Een nieuwe rollator kost tussen de 150 en 350 euro. Duur? Een heupoperatie ten gevolge van een val kost 45.000 euro... Dit zeggen Paula Bos en Johan Schut in het Reformatorisch Dagblad van 17 april j.l. over het belang van een goede rollator. Bos en Schut zijn adviseurs bij een bedrijf dat zorgmiddelen verkoopt en verhuurt. Hieronder hun verhaal:

Goedkoop, duurkoop?
Verkeerd afgesteld, achterstallig onderhoud, technische mankementen, ondeskundig gebruik; elk jaar gebeuren er 1400 ongevallen met rollators. "Een fiets en een auto laten we regelmatig nakijken, waarom een rollator niet?" Bovendien, vertellen de adviseurs: „veel mensen kopen een tweedehands exemplaar waaraan van alles mankeert. Er zit bijvoorbeeld geen rembeveiliging op. Of ze gaan naar de HEMA, de Praxis. Lekker goedkoop, maar je krijgt geen advies over het gebruik ervan.”

Dus: laat u goed adviseren bij de aanschaf en zorg voor regelmatige controle en onderhoud van de rollator, dat helpt valgevaar verkleinen. In de meeste zorginstellingen wordt tegenwoordig van tijd tot tijd een 'rollatorspreekuur' gehouden, waar u uw rollator gratis na kunt laten kijken door een deskundige.

Tips
Bos geeft een paar 'gouden regels' voor het gebruik van de rollator:

  • Loop tússen de (handvatten van de) rollator, niet erachter
  • Stel de handvatten af op polshoogte en houd uw handen bij de remmen
  • Als u gaat zitten op de rollator; éérst de rem erop
  • Til de rollator bij een stoep niet op, want u verliest dan stabiliteit. Doe eerste de voorwielen omhoog, dan de achterwielen en stap dan bij

Bron: Reformatorisch Dagblad Nieuwe rollator goedkoper dan heupoperatie 17 april 2012

Toon alle gerelateerde artikelen