Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

104 jaar oud, post-delirant en toch gerevalideerd!

Door: IDé Redactie, prof.dr. R.M. Dröes - Redactioneel - 16-04-2012

Tegen de stroom in besloot prof. dr. Rose-Marie Dröes, samen met haar familie, om haar oud-tante te ondersteunen bij haar wens om zelfstandig te blijven wonen na haar ziekenhuisopname. Doordat ze het stempel dementie had, werd ze nergens voor revalidatie toegelaten. ‘Dan maar zelf organiseren’, besloten Rose-Marie en haar tante. En met succes: al snel kon ze weer lopen en naar huis !

Tante is 105  jaar geworden en had na de ziekenhuisopname nog 11 maanden een prettig leven. Bijna dagelijks ging ze naar buiten, genoot van de natuur, de zon, de frisse lucht, de planten en de bloemen. Daar was ze zeer dankbaar voor!

Delier
Zomer van 2003 belandde achteroudtante Kathrien, 104 jaar oud, met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Ze was erg ziek en kreeg een delier, wat afschuwelijk voor haar was. Maar toen de medicijnen aansloegen herstelde ze stukje bij beetje. Tante Kathrien wilde naar huis, maar daarvoor moest ze eerst weer op de been komen. En daar ontstond een probleem: het ziekenhuis noch de revalidatieafdeling van het verpleeghuis bleek bereid de revalidatie op zich te nemen. Door haar delier had Kathrien het stempel ‘psychogeriatrie’ gekregen, en mensen met dat stempel werden als niet revalideerbaar beschouwd, zo bleek.

Dan zelf maar organiseren
Rose-Marie en tante Kathrien draalden niet lang en hebben de revalidatie maar zelf georgani-seerd. Eerst in het ziekenhuis, en later thuis. In het ziekenhuis spoorde Rose-Marie haar tante aan om alvast voorzichtig zelf te gaan oefenen met lopen met hulp van haar of de broeder.  Tante was dolblij met het vooruitzicht weer naar huis te kunnen en greep elke gelegenheid aan om te oefenen. Opstaan uit de stoel, op en neer in haar kamer en vervolgens een stukje over de gang. Twee weken later liep ze aan Rose-Marie’s arm voorzichtig haar eerste rondje over de afdeling.

Weer thuisgekomen oefende ze verder, gemotiveerd volgde ze de instructies op van de fysiotherapeut. Al snel kon zij zich met haar stok weer zelfstandig voortbewegen in haar eigen huis!

Lees hier het verslag van Rose-Marie Dröes ‘Als magere Hein er is, ben ik er niet!’

Lees ook het IDé artikel 'Revalideren kan ook bij gevorderde dementie!' en het artikel 'Operatie 80-plusser niet altijd zinloos', van Medisch Contact.

Foto © Gerd Altmann / pixelio.de

Toon alle gerelateerde artikelen