Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Grijp niet meteen naar medicatie bij delirante patiënt’

Redactioneel - 21-01-2020

Oudere in het ziekenhuisAls een ziekenhuispatiënt met een delier van de IC naar de verpleegafdeling komt, is de keuze voor antipsychotica of vrijheidsbeperking nog steeds snel gemaakt. Saskia Tolen onderzocht voor haar afstuderen aan de HBO-V welke alternatieven er zijn en zette die in op haar afdeling. 

Haar conclusie: 

Zet bij delier op de verpleegafdeling een meervoudig interventieplan in, gericht op onder meer oriëntatie, mobilisatie en voeding. Vooral op het gebied van oriëntatie kun je als verpleegkundige veel, met heroriëntatie in het bijzonder. Daarbij probeer je zoveel mogelijk na te bootsen hoe het bij de patiënt thuis ook zou gaan: iedere ochtend de krant lezen bij het ontbijt, het journaal kijken, de foto die op het nachtkastje staat naar het ziekenhuis halen. Welke muziek vindt de patiënt thuis fijn om naar te luisteren? Het verbaasde me hoe vaak een patiënt met een delier zijn bril of gehoorapparaat niet droeg, omdat niemand daaraan dacht. Dat soort puntjes helpen de patiënt heroriënteren. En, een andere belangrijke uitkomst: betrek familie zoveel mogelijk bij de dagelijkse gang van zaken. Ook dat helpt de patiënt bij heroriëntatie. Samen met de patiënt eten bijvoorbeeld, of samen mobiliseren.

Naasten

Saskia zag bij de implementatie dat kennistekort en werkdruk vaak de oorzaak is dat naar pillen en vrijheidsbeperking wordt gegrepen. Naasten kunnen een belangrijke rol vervullen bij deze extra 7/24 zorg en ondersteuning, ook in het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen  bieden naasten de mogelijkheid om bij de patient te blijven slapen.

Meer lezen: nursing.nl (bron) 

Toon alle gerelateerde artikelen