Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Vrijwillige maatjes' voor kwetsbare ouderen in ziekenhuis

Redactioneel - 04-12-2012

Sociaal kwetsbare 65-plussers in het IJsselland Ziekenhuis kunnen vanaf nu beroep doen op een ‘vrijwillig maatje’, voor steun tijdens en na de ziekenhuisopname.

Het maatje biedt een luisterend oor en een steuntje in de rug. Ook kan hij/zij praktische ondersteuning bieden bij het regelen van vervoer van en naar het ziekenhuis, het halen van boodschappen of medicijnen.

Kwetsbaar
In eerder onderzoek in het IJsselland Ziekenhuis gaf ruim 25% van de ouderen aan behoefte te hebben aan een maatje, tijdens en na de ziekenhuisopname. Patiënten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen, terwijl ze wel nog begeleiding nodig hebben. Steeds meer ouderen zijn alleenstaand met een beperkt sociaal netwerk; zij lopen groot risico na de ziekenhuisopname thuis vast te lopen.

Twee maanden
Gemiddeld heeft het maatje binnen twee maanden na de ziekenhuisopname vijf maal contact met de patiënt. Het is de bedoeling dat in deze periode stappen worden gezet in het opbouwen of uitbreiden van het sociale netwerk van de patiënt, zodat deze zich ook nadat het contact met het maatje is gestopt, verder kan redden. Als het toch nodig is, wordt aanvullend andere hulp geregeld.

Uitbreiding
Het komende jaar wordt voorzichtig gestart met circa 400 sociaal kwetsbare patiënten uit Capelle en Krimpen aan den IJssel. Als na evaluatie blijkt dat de inzet van vrijwillige maatjes aan de verwachtingen voldoet, worden ook afspraken gemaakt voor Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam.

Organisatie
Het ziekenhuis start deze voorziening samen met welzijnsorganisatie Stichting Meldpunt Capelle/Krimpen. In het afgelopen najaar zijn vrijwilligers geworven en hiervoor opgeleid.
Daarnaast wordt in dit project samengewerkt met zorgaanbieders De Zellingen en ZorgBreed. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Cappellen Stichting.


Bron: IJssellandziekenhuis

Foto © hotblack / morguefile.com