Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Nieuwe anesthesiemethode veel beter bij dementie!

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 01-12-2011

Zware narcose en pijnstilling met opiaten leiden bij dementie vaak tot nieuwe problemen. Anesthesioloog Marcel de Leeuw van VUMC ontwikkelde een nieuwe methode waarmee dit  bij operaties aan heup of ledematen niet meer nodig is: een plaatselijke zenuwblokkade.

Met de nieuwe methode is tijdens de operatie een veel lichtere narcose mogelijk. ‘Je hoeft ze alleen maar lichtjes in slaap te houden want de pijnstilling is al gegarandeerd door de blokkade’, zegt de Leeuw. Na de operatie is paracetamol of vergelijkbare pijnstilling voldoende.

Traditioneel worden heupoperaties onder narcose of met een ruggenprik uitgevoerd. Voor pijnbestrijding na de operatie krijgt de patiënt opiaten, zoals morfine. Deze medicijnen hebben bij ouderen en met name bij dementie, zeer nadelige bijwerkingen die ook slecht zijn voor het herstel en de revalidatie. De nieuwe methode is dan ook een belangrijke ontwikkeling!

De nieuwe techniek wordt al in meerdere ziekenhuizen uitgevoerd, zoals Zaans Medisch Centrum, VU Medisch centrum, Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

 

Meer informatie?
Dr. De Leeuw is via de mail te bereiken:
Lees hier het proefschrift met de Nederlandstalige samenvatting.

Promotieonderzoek
Marcel de Leeuw promoveert 29 november 2011 op zijn bevindingen bij VU medisch centrum.

Bron: VUMC

Foto © wax115 / morguefile.com