Familieparticipatie in het ziekenhuis
Redactioneel - 04-03-2019
Ouderen en mensen met dementie hebben tijdens een ziekenhuisopname meer kans op complicaties, zoals vallen, ondervoeding, lichamelijke beperkingen en plotselinge verwardheid (delier). Door deze complicaties duurt de opname vaak langer en is na de opname de gezondheid en zelfredzaamheid vaak minder. Naasten kunnen tijdens de ziekenhuisopname een belangrijke rol spelen in het voorkomen van deze complicaties. Steeds meer ziekenhuizen stimuleren deze familieparticipatie. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem bijvoorbeeld. Zie hier hun folder ‘Familieparticipatie’.
Veiligheid bieden en actief houden
De aanwezigheid van een vertrouwd persoon heeft een positief effect op het herstel. Het biedt de patiënt veiligheid, vertrouwen en rust waardoor de kans op complicaties kleiner wordt.
Daarnaast kunnen naasten de patient helpen om actief te blijven, bijvoorbeeld door samen te eten, wandelen, een spelletje spelen of de krant lezen. Dat breekt de dag, maar bevordert ook het herstel en voorkomen van complicaties. In sommige gevallen is het zelf goed dat een naaste 24 uur per dag aanwezig is bij de patiënt. Bijvoorbeeld bij angstige en/of onrustige patiënten. Dan is het goed om voor de naaste op de kamer een bed bij te zetten: dat heet ‘rooming-in’.
Vrijwilligers
Een naaste kan een partner, zoon of dochter zijn, maar ook buren, vrienden of andere kennissen. Naasten zijn niet altijd in staat om ondersteuning te bieden bij de opname. Dan is het goed om naar een vrijwilliger te zoeken. Soms heeft het ziekenhuis hier vrijwilligers voor, is dit niet het geval kan de lokale vrijwilligersorganisatie misschien helpen.
Voor ziekenhuizen die vrijwilligers willen inzetten en trainen om delier waar mogelijk te voorkomen en extra aandacht te bieden, is er het Het Hospital Elder Life Program (HELP). Dit is in Amerika ontwikkeld en te vinden op de website van Zorg voor beter.
Zie hier het filmpje dat het ziekenhuis maakte over familieparticipatie