Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Ziekenhuis zet extra lage bedden in

Redactioneel - 05-08-2013

In de verpleeghuizen kennen we ze al langer; de bedden die extra laag gezet kunnen worden om valletsel te voorkomen. Een betere oplossing dan bedhekken en vastbinden. Diaconessenhuis Leiden wil een seniorenvriendelijk ziekenhuis zijn en gaat deze bedden overal inzetten, mét geïntegreerd alarmsysteem.
De bedden zijn in het bijzonder van belang voor mensen met een delier en/of dementie. De eerste serie van 72 bedden wordt ingezet op de verpleegafdelingen interne geneeskunde en neurologie. 


Hoe werkt het?
De bedden kunnen tot 27 centimeter van de grond ingesteld worden. Bij deze afstand zal de patiënt - als hij uit bed rolt - niet snel letsel oplopen. Ingebouwde sensoren geven een signaal aan het verpleegkundig oproepsysteem als de patiënt het bed uit is gegaan. Zo kan er snel iemand ter plaatse zijn om hulp te bieden.

Seniorvriendelijk ziekenhuis
Diakonessenhuis Leiden zet zich - met behulp van de adviezen uit het VMS veiligheidsprogramma ‘Kwetsbare ouderen’ - voor in dat een ziekenhuisopname voor kwetsbare ouderen niet tot onnodige problemen en functieverlies leidt.
Op meerdere fronten werkt het Diakonessenhuis ook aan een ouderenvriendelijk zorgconcept. Het gebouw wordt aangepast, voor alle verpleegafdelingen worden geriatrie verpleegkundigen opgeleid, voor patiënten boven de 70 jaar zijn er combinatiespreekuren waarin zij de internist-ouderengeneeskundige tegelijk met andere specialisten kunnen zien en de aanschaf van de extra lage bedden.

Bron: Diakonessenhuis.nl

Toon alle gerelateerde artikelen