Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Groene buitenruimte stimulans voor bewoners woonzorgcentrum

Redactioneel - 23-04-2015

Bewegen en buitenlucht zijn goed voor iedereen. In Wijchen is een speciale beleeftuin ingericht voor de bewoners van woonzorgcentrum St. Jozef. Een video belicht de positieve resultaten van dit project, 'Natuurlijk Samen!', dat de lokale gemeenschap en de bewoners van het zorgcentrum dichter bij elkaar brengt.

Ontwerp beweegtuin in WychenHet uitgangspunt twee jaar geleden was de futloze binnenruimte van het woonzorgcentrum van grasveld en tegels, die moest worden omgetoverd in een aantrekkelijke tuin die de zintuigen stimuleert en mensen uitnodigt tot activiteiten. De benodigde fondsen daarvoor kwamen van de zorggroep zelf en een groot aantal kleinere en grotere sponsoren. De projectleiding werd in handen gelegd van een klein netwerkbureau, Cailin, dat zich inzet voor duurzame ontwikkeling.

Uitnodigen tot beleven

De binnentuin in Wijchen onderging een ware metamorfose, gerealiseerd door in dementie gespecialiseerde deskundigen samen met gebruikers. Er staan nu planttafels op werkhoogte voor rolstoelgebruikers, er zijn licht verhoogde plantbedden voor een makkelijkere werkhouding, een kas levert tomaten en komkommers, er zijn plantenbakken met gewassen, kruiden en bloemen. De bewoners kunnen vrij in de tuin rondwandelen en plukken, gewoon om te ruiken of om te gebruiken bij de maaltijdbereiding. Open werkkasten met gereedschap nodigen uit tot vegen, begieten of schoffelen en een nieuw prieel biedt ruimte voor gezellig of actief samenzijn.

Een trainer heeft verzorgenden, vrijwilligers en familieleden getraind in het gebruik van de tuin. Het nut en de meerwaarde van bewegen is tijdens die cursus behandeld en vooral ook hoe je iemand kunt stimuleren om naar buiten te gaan. 

Ontmoetingsplek

Beleeftuin in WychenBijzonder aan dit project in Wijchen is de samenwerking met veel lokale organisaties die activiteiten organiseren in de tuin. Dit levert waardevolle ontmoetingen op tussen bewoners, omwonenden en andere groepen. Welzijnswerk en kunstenaars zijn bijvoorbeeld betrokken en de basisschool en kinderopvang doen mee, zodat de kinderen samen met de bewoners van de tuin kunnen genieten en er van kunnen leren. Voor het gebruik en onderhoud van de tuin is een tuinteam gevormd met medewerkers en familieleden van de bewoners. Een verzorgende van St. Jozef is coördinator van dit team.

De natuurlijke buitenruimte voorziet zo in een plek in de wijk met veel ontmoetingsmogelijkheden en gelegenheid om gezamenlijk te tuinieren en te recreëren. De positieve resultaten voor het woonzorgcentrum worden opgesomd in de film: de bewoners zijn meer ontspannen, de sfeer in het centrum is rustiger en door de gezamenlijke beleving zijn er ook meer contacten tussen de bewoners onderling.

Video

Bekijk de film van het project. Er zijn twee versies:

Korte video Beleeftuin Wychen een korte (3:52) die een goede impressie geeft
Langere video Beweegtuin Wychen een langere (9:51) waarin wat meer op de organisatie van het project wordt ingegaan

 

Bron en meer informatie: cailinpartners.nl  

Toon alle gerelateerde artikelen