Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bewegen bij dementie: volop mogelijkheden!

8 april, 2014 - Redactioneel - 08-04-2014

Dagelijks bewegen is belangrijk om lichaam en geest fit te houden. Wat kun je doen om actief te blijven bij dementie? Alzheimer Nederland maakte een lijst met meer dan 50 ideeën.

De lijst bevat heel veel suggesties om bewegen te integreren in het alledaagse leven. Daarnaast is er informatie over bewegen/sporten in georganiseerd verband en hulp bij bewegen.

Alledaags bewegen

Het gewone dagelijkse leven geeft oneindig veel mogelijkheden om te bewegen: het huishouden; de boodschappen (lopend / fietsend); traplopen in plaats van de roltrap nemen; tuinieren; wat meer naar buiten, bijvoorbeeld om de eendjes te voeren; iets actiefs doen met de kinderen etc.

Tip: koop een stappenteller en stel uzelf ten doel om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten. Voor de smartphone zijn er gratis Apps, zoals bijvoorbeeld Accupedo voor Android of iPhone.

Extra bewegen in georganiseerd verband

  • Ochtendgymnastiek. Via het tv programma Nederland in Beweging krijgt u iedere dag nieuwe oefeningen. Het programma wordt uitgezonden om 9.10 uur op NED1, maar is via internet op elk gewenst moment te bekijken.
  • De gemeentegids of de website van uw gemeente geeft vaak een opsomming van sportverenigingen en clubs. Voor ouderen zijn er vaak speciale activiteiten. Het Wmo-loket van de gemeente kan daarover informeren
  • Ook op de websites buurtlink.nl en buurt-online.nl kunt u vaak activiteiten bij u in de buurt vinden.

Extra bewegen en hulp daarbij

Samen met een maatje wandelen, fietsen of sporten werkt stimulerend. U kunt een vrijwilliger bij u in de buurt zoeken via beweegmaatje.nl, mezzo.nl en wehelpen.nl. Van WeHelpen is ook een App voor iPhone en Android smartphones.


Beweegnorm
De beweegnorm is minstens 5 keer per week een half uur matig intensief bewegen. Met matig intensief wordt bedoeld dat uw ademhaling en hartslag versnellen, zonder dat u helemaal buiten adem raakt.Bron: Alzheimer Nederland

Toon alle gerelateerde artikelen